Klaas Knot: ‘Verschuif belasting van werk naar vermogen en schaf hypotheekrenteaftrek af’

Speelgoed optrekje

Speelgoed optrekje Foto: Aldarami / Pixabay

  • Klaas Knot pleit voor een eenvoudiger en eerlijker systeem, waarin aftrekposten en toeslagen worden verminderd en werken meer loont.
  • Hij stelt voor om minder belasting te heffen op arbeid en meer op vermogen, omdat Nederland relatief weinig belasting heft op vermogen.
  • Knot wil fiscale voordelen voor huizenbezitters, zoals de hypotheekrenteaftrek, schrappen om woningprijzen te stabiliseren.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), pleit in een interview met de Volkskrant voor een grondige hervorming van het Nederlandse belastingstelsel.

Hij wijst op de noodzaak om het systeem eenvoudiger en eerlijker te maken, zodat werken meer loont en ‘fiscale voordelen die de woningmarkt verstoren’, zoals de hypotheekrenteaftrek, verdwijnen.

Complexiteit en deelbelangen onder vuur

Knot hekelt de wirwar aan aftrekposten, vrijstellingen, kortingen en toeslagen in het huidige stelsel.

Hij vraagt zich af of belastingen nog wel dienen om publieke diensten te financieren tegen lage maatschappelijke kosten, of dat het vooral een optelsom is geworden van politiek goed vertegenwoordigde deelbelangen.

Knot stelt dat de belastingdruk in Nederland onevenredig zwaar op arbeid rust, terwijl vermogen relatief laag belast wordt. Dit probleem wordt volgens hem urgenter door de vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt. Hij benadrukt dat Nederland in vergelijking met andere westerse landen uitzonderlijk weinig belasting heft op vermogen.

Zijn boodschap is helder: verschuif de lasten van arbeid naar vermogen. Knot vindt dat het geld dat vrijkomt door hervormingen, zoals het schrappen van de hypotheekrenteaftrek, gebruikt moet worden om de inkomstenbelasting te verlagen.

Klaas Knot dringt aan op politieke moed om de belastingstructuur fundamenteel te herzien. Daarbij gaat hij dus ook het ‘H-woord’ niet uit de weg.

Afschaffen van de hypotheekrenteaftrek betekent in theorie dat de financieringsruimte voor eigenwoningbezitters krapper wordt. Dat kan prijzen van residentieel vastgoed drukken, of in de huidige markt in ieder geval stabiliseren, zo is de verwachting.