- De koopmarkt wordt ruimer door verkoop van voormalige huurwoningen, wat starters kansen biedt.
- Particuliere verhuurders verkopen massaal vanwege strengere regelgeving en hogere belastingen.
- De krimp van de huurmarkt dreigt onomkeerbare gevolgen te hebben, vooral in grote steden.
De Nederlandse koopmarkt lijkt enigszins te ontspannen doordat voormalige huurwoningen in de verkoop gaan. Dit biedt vooral starters nieuwe kansen in een markt die jarenlang werd gekenmerkt door schaarste en oplopende prijzen.
Wat op het eerste gezicht goed nieuws lijkt, heeft echter een keerzijde. De huurmarkt, met name het middensegment, krijgt zware klappen door de uitstroom van woningen.
Dit wordt veroorzaakt door een stapeling van overheidsmaatregelen, die voor veel particuliere verhuurders financieel onhoudbaar zijn geworden, zo geeft interim-voorzitter van Vastgoed Belang, Niek Verra, aan in een interview met Trouw.
Particuliere verhuurders in de knel
Een groot deel van de particuliere verhuurders bezit slechts enkele woningen, vaak als pensioenbelegging. Door strengere belastingregels en de invoering van de Wet betaalbare huur worden zij geconfronteerd met dalende huurinkomsten en stijgende lasten.
Hierdoor besluiten velen hun huurpanden te verkopen zodra de huurcontracten aflopen.
Deze woningen zijn doorgaans geschikt voor huurders die niet in aanmerking komen voor sociale huur, maar voor wie kopen nog geen optie is. Denk aan mensen met tijdelijke arbeidscontracten, startende ondernemers of jonge stellen. Door de uitstroom van deze woningen uit de huurmarkt komen zij in een lastige positie terecht.
Excessen onder verhuurders waren er ook zeker, “die moeten ook worden aangepakt, daar zijn we altijd voorstander van geweest. Maar dit is geen gezonde correctie, dit slaat te ver door”, ziet Niek Verra.
Pleidooi voor een evenwichtiger beleid
Om de huurmarkt overeind te houden, pleiten verhuurdersorganisaties voor aanpassingen in het beleid. Ze vragen om lagere belastingdruk, meer flexibiliteit in tijdelijke verhuur en soepelere regels voor verhuur aan meerdere huurders.
Daarnaast wordt gesuggereerd om de huurprijzen te baseren op een percentage van de WOZ-waarde, zodat de huurinkomsten beter aansluiten bij de lasten van verhuurders.
Verra pleit voor een herwaardering van de vastgoedbelegger, “We zijn weggezet als opkopers en huisjesmelkers. Maar particuliere beleggers zijn ook degenen die in steden panden splitsen en optoppen en die bij elkaar, met allerlei kleine projecten, meer dan tienduizend woningen per jaar aan de voorraad toevoegen”.
De huidige regelgeving dreigt deze investeringen te ontmoedigen, waardoor het tekort aan huurwoningen verder kan oplopen. De vraag blijft of de overheid bereid is om de koers te wijzigen.