Kort geding huurders tegen huurverhoging door CBRE en Nationale-Nederlanden

Een man

Een man Foto: CNS

  • Ruim vijfhonderd huurders van CBRE Investment Management en Nationale-Nederlanden gaan naar de rechter.
  • Huurders eisen een bevriezing van de huurverhoging tot de Hoge Raad uitspraak doet over de methodiek.
  • Eerdere uitspraken van kantonrechters oordeelden dat de huidige verhogingsmethoden vaak oneerlijk zijn.

Ruim vijfhonderd huurders die vrije sector woningen huren van CBRE Investment Management en Nationale-Nederlanden hebben besloten juridische stappen te ondernemen om de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli te voorkomen, dat schrijft het Financieele Dagblad.

De huurders verzetten zich tegen de verhoging, die dit jaar maximaal 5,5 procent mag bedragen, en eisen in een kort geding dat hun huren worden bevroren totdat de Hoge Raad een definitieve uitspraak doet over de huidige verhogingsmethoden.

Bezwaren tegen de huurverhoging

Volgens het Financieele Dagblad is de reden achter het kort geding dat de huurders willen wachten op de uitspraak van de Hoge Raad, die momenteel verschillende eerdere uitspraken van kantonrechters beoordeelt.

Deze kantonrechters hebben in eerdere rechtszaken geoordeeld dat de methoden die veel vastgoedbeleggers gebruiken om huren te verhogen niet eerlijk zijn. De uitkomst van deze beoordeling kan significante gevolgen hebben voor de manier waarop huurverhogingen in de toekomst worden doorgevoerd.

Diverse verhogingsmethoden

Verhuurders van vrije sector woningen hebben verschillende mogelijkheden om de huur te verhogen. Vaak gebeurt dit door een nieuw contract aan te bieden, maar meestal is er al iets vastgelegd in het bestaande contract over de huurverhoging. Deze regelingen kunnen aanzienlijk verschillen, waardoor de uitkomst soms gunstiger is voor de huurder en soms niet.

In sommige gevallen is er sprake van een jaarlijkse verhoging met een vast percentage, bijvoorbeeld 2 procent. Veel vaker echter, wordt gebruik gemaakt van een indexeringsclausule waarbij de kale huur stijgt met de inflatie volgens een bepaalde prijsindex. Deze index kan variëren, van de prijsindex van het CBS tot andere indices.

Belang van de uitspraak van de Hoge Raad

De uitspraak van de Hoge Raad is van groot belang voor zowel huurders als verhuurders.

Mocht de Hoge Raad de eerdere uitspraken van de kantonrechters bevestigen, dan kan dit betekenen dat veel huidige huurverhogingsmethoden onrechtmatig worden verklaard.

Dit zou kunnen leiden tot aanzienlijke veranderingen in de manier waarop huren in de vrije sector worden aangepast, wat zowel de financiële plannen van verhuurders als de woonlasten van huurders sterk kan beïnvloeden.

Het is nu afwachten hoe de rechter in het kort geding en de Hoge Raad uiteindelijk zullen oordelen, en welke gevolgen dit zal hebben voor de ruim vijfhonderd betrokken huurders. Het is nog niet duidelijk wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.