Beperkingen rond stikstofuitstoot, tekort aan vakmensen en een overbelast elektriciteitsnet knellen steeds meer – Ballast Nedam verlegt de focus nu naar het buitenland

Bouw

Bouw Foto: CNS

  • Ballast Nedam ziet de Nederlandse bouwmarkt stagneren en merkt daarbij een duidelijke omzetdaling in zowel woningbouw als infrastructuur.
  • In een verklaring stelt het bedrijf dat de markt onder druk staat door aanhoudende problemen
  • Ook grote infrastructurele projecten stagneren, kunnen we zo de bouwdoelstellingen wel halen?

Ballast Nedam ziet de Nederlandse bouwmarkt stagneren en verwacht op korte termijn weinig groei, zowel in woningbouw als infrastructuur. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2024, dat dinsdag werd gepubliceerd, en waar het Financieel Dagblad over schrijft.

Een afname van de bouwproductie is niet waar het kabinet op zit te wachten, dat juist doelen heeft gesteld voor een groter aantal nieuwe woningen. Van Mona Keijzer moeten er jaarlijks 100.000 woningen bijgebouwd worden.

Critici wezen er al op dat haar doelstelling dezelfde is als die van haar voorganger Hugo de Jonge, die zijn doelen ook niet haalde.

Het bouwconcern wist zijn totale omzet met 10% te verhogen tot €1,11 miljard. Die groei komt volledig op het conto van internationale activiteiten. Daarmee wordt de afhankelijkheid van de binnenlandse markt zichtbaar verminderd.

Woningbouw blijft kwetsbaar

Ondanks een lichte verbetering in investeerdersvertrouwen en lagere rentetarieven, blijft Ballast Nedam terughoudend over de Nederlandse woningmarkt. In een schriftelijke verklaring stelt het bedrijf dat de markt onder druk staat door aanhoudende problemen.

Het gaat dan onder meer om juridische beperkingen rond stikstofuitstoot, een tekort aan vakmensen en het overbelaste elektriciteitsnet.

Ook op het gebied van infrastructuur ziet Ballast Nedam in Nederland weinig ruimte voor groei. Grote projecten stagneren, waardoor het bedrijf zich genoodzaakt ziet de organisatie aan te passen.

Krijgen we de bouw in Nederland nog vlot?

Gaan we bouwdoelstellingen echt halen omdat het afgesproken is? Mona Keijzer lijkt voortvarender te werk te gaan dan haar voorganger, maar de vooruitzichten zijn vooralsnog ook niet sterk.

Alles staat of valt nu met hoe daadkrachtig de er echt bouw vlotgetrokken kan worden. Keijzer heeft slim de verantwoordelijkheid niet alleen op de schouders genomen, maar kan ook zeker niet zeggen dat iedereen het met haar visie eens is.

Ballast Nedam had al een stevige voet aan de grond in het Caraïbisch gebied en delen van Afrika. Nu zet het bedrijf, dat onderdeel is van het Turkse Renaissance Construction, ook in op uitbreiding naar Oost-Europa en Azië. Concrete voorbereidingen zijn gaande voor projecten in Servië, Indonesië en de Filipijnen.

De verschuiving van focus naar buitenlandse markten en duurzame activiteiten laat zien hoe Ballast Nedam inspeelt op structurele uitdagingen in de Nederlandse bouw. Door de interne organisatie flexibeler te maken en internationaal actiever te worden, positioneert het concern zich sterker voor de toekomst.