Kritiek op het beleid van Hugo de Jonge zwelt aan – en niet zo’n beetje ook

Een Bouwplaats

Bouwplaats Foto: CNS

Het is geen nieuws meer. Er liggen plannen om de vrije sector verregaand te reguleren. Naast alle andere maatregelen om investeren in onroerend goed te ontmoedigen. Voelt u trouwens de ironie? We hebben meer huizen nodig, dus we gaan investeerders ontmoedigen? Afijn, daar gaat dit artikel niet over.

We hebben een overzicht gemaakt van de onafhankelijke partijen die in de afgelopen 1,5 jaar kritiek hebben geuit op de plannen van Hugo de Jonge.

Lees en huiver. Wanneer gaat iemand zich achter de oren krabben? Dat niet iedereen gek is, behalve hij zelf?

 1. Raad van State heeft kritiek geuit op de plannen. Wachtlijsten, scheefwoners, verminderde mobiliteit op de arbeidsmarkt. Daarnaast zet het de investeringsbereidheid onder druk.
 2. CBRE gaf al vroeg aan dat het beleid zal leiden tot minder betaalbare huurwoningen, minder investeringsbereidheid in nieuwbouw, wachtlijsten en stijgende huren in het overblijvende vrije segment. Ze verwachten een krimp van 100.000 huurwoningen.
 3. Universiteit Delft, hoogleraar Peter Boelhouwer voorziet een enorme teruggang in het aantal huurwoningen. Hij verwacht dat kleine beleggers die investeren in transformatie ook stoppen. En veel mensen zijn nu eenmaal aangewezen op de vrije sector, zeker in de steden.
 4. Universiteit van Amsterdam, hoogleraar Johan Conijn wijst op het belang van een faire balans tussen verhuurder en huurder. Daar is met het beoogde beleid geen sprake van.
 5. Neprom geeft aan dat de wet betaalbare huur in de huidige vorm de nieuwbouw in het middensegment sterk zal afremmen.
 6. IVBN benadrukt dat het door prijsregulering minder aantrekkelijk wordt om nieuwe huurwoningen te bouwen. “Er is een tekort aan (huur)woningen, dat los je niet op met regulering van de huurprijzen, maar met woningbouw.”
 7. DNB concludeert dat als je de vrije sector meer gaat reguleren, je verhuizingen tegen houdt en dat is slecht voor de woningmarkt en zelfs de economie.
 8. JLL zegt dat de business case met de middenhuurregeling niet meer rond te rekenen is, waardoor institutionele partijen niet meer zullen bouwen.
 9. NVM maakt zich ernstig zorgen over alle regulerende maatregelen die er momenteel op de middenhuur afkomen. Het vrije sector huursegment van cruciaal belang voor de doorstroming.
 10. OESO en IMF zeggen dat het weren van vastgoedbeleggers niet helpt tegen de scheefgroei op de woningmarkt. De vrije sector moet juist groeien in het belang van de Nederlandse economie. Dit is belangrijk voor de doorstroom op woning- en arbeidsmarkt.
 11. Aedes geeft aan dat regulering slechts beperkt en tijdelijk werkt en dat het investeerders ontmoedigd. De sleutel ligt in het aanbod.
 12. Instituut voor publieke economie geeft recent ook weer aan dat de wet betaalbare huur desastrues is voor de beschikbaarheid van huurwoningen.
 13. Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer haalt wetenschappelijk onderzoek erbij. Keer op keer blijkt dat meer regulering van huren leidt tot lagere kwaliteit én kwantiteit van woningen.
 14. Voormalig directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings, stelt in een podcast van BNR dat in de grote steden worden te grote woningen gebouwd, waar te weinig vraag naar is. De woningcrisis? “Een onoplosbaar probleem”.
 15. “Particuliere beleggers spelen een cruciale rol in het voorzien van de woningvoorraad in Nederland”, aldus Jasper de Groot, directeur van woonplatform Pararius.
 16. Jan Latten, demograaf en columnist, ziet de minister in sprookjes geloven.
 17. Ortec Finance: De conclusies van het onderzoek laten duidelijk zien dat de voorgenomen maatregelen het verdienpotentieel van huurwoningen aantasten.
 18. Matthijs Korevaar is woningmarkteconoom. Hij zegt in het FD: “We doen zóveel en moeten concluderen dat de uitkomst niet fantastisch is”.
 19. Adviescollege Toetsing Regeldruk: De wet heeft ‘mogelijk tegengesteld effect’.
 20. STEC Groep, waarschuwt in een rapport – dat juist op aanvraag van de minister opgesteld werd – voor minder nieuwbouw en massaal uitponden.
 21. De Europese Commissie, waarschuwt voor een nog kleiner wordende vrije sector.
 22. Michiel Vrijman, managing director bij de Zweede vastgoedinvesteerder Heimstaden: “Alleen de dreiging van invoering van deze wet resulteert nu al in drastische daling van het huuraanbod”.
 23. Tenslotte is er nog een onderzoek naar de effecten van vergaande prijsregulering in 18 landen, door het Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung. (DIW)
 24. Jasper H. van Dijk, onderzoeksleider bij het Instituut voor Publieke Economie, ziet de Wet betaalbare huur als een kortetermijnoplossing “die de problemen op de woningmarkt eerder groter dan kleiner maakt”.

Echt, Hugo de Jonge. Kijk in de spiegel. Doe er wat meer.

En voor de kabinetsonderhandelingen: sluit je ogen niet voor onafhankelijke experts!

Christiaan Crouwers

Christiaan Crouwers is founder van Vastgoed Insider