Kritieke krimp in middenhuur: aanbod smelt weg onder druk nieuwe maatregelen

Starters in twijfel

Starters in twijfel Foto: CNS

  • Het tekort aan middenhuurwoningen is sinds 2021 aanzienlijk toegenomen, voornamelijk door hogere rentes en overheidsmaatregelen zoals de verhoging van de overdrachtsbelasting.
  • Ondanks andere beweringen van demissionair minister Hugo de Jonge, toont de praktijk aan dat het aanbod in de middenhuur snel slinkt.
  • Een recent rapport benadrukt dat het belangrijker is om te kijken naar het aantal transacties waarbij woningen van beleggers naar bewoners overgaan.

Nederland kampt sinds 2021 met een steeds groter wordend tekort aan huurwoningen. Dit probleem raakt vooral de middenhuur hard, een segment dat essentieel is voor huishoudens die te veel verdienen voor sociale huur maar te weinig voor de koopmarkt.

De oorzaken zijn divers: gestegen rentes en nieuwe overheidsmaatregelen, waaronder een stapsgewijze verhoging van de overdrachtsbelasting, hebben een directe impact.

Bas Knoop, woningmarktexpert bij het Financieele Dagblad, licht voor BNR toe hoe met name nieuwe huurreguleringen, die een deel van de vrije sector strenger gaan reguleren, het rendement voor vastgoedbeleggers drukken. Dit zou op termijn kunnen leiden tot een vermindering van het huuraanbod in dit cruciale segment.

Optimisme versus realiteit: de visie van de overheid onder vuur

Terwijl demissionair minister Hugo de Jonge nog recentelijk beweerde dat er geen sprake is van een verkoopgolf onder beleggers – gebaseerd op Kadastergegevens die juist een afname in transacties tonen – wijzen experts op het tegenovergestelde. Knoop benadrukt dat de aanhoudende verkoop van middenhuurwoningen zorgt voor een snel slinkend aanbod. Dit staat in schril contrast met de minister zijn optimisme dat de verkoop van een deel van de huurwoningen koopstarters meer kansen biedt.

Een recent verschenen rapport stelt dat het kijken naar het totale aantal verkopen een vertekend beeld geeft van de werkelijke situatie op de woningmarkt.

Veel relevanter is het aantal transacties waarbij woningen van beleggers overgaan naar bewoners.

Dit geeft een accurater beeld van het aantal woningen dat effectief van de huur- naar de koopmarkt verhuist. Volgens dit perspectief hebben particuliere beleggers de afgelopen jaren op grote schaal middenhuurwoningen van de hand gedaan, wat de druk op dit woningsegment verder opvoert.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.