- NEPROM en IVBN uiten ernstige zorgen over de huidige huurwetvoorstellen, die volgens hen de bouw van 50.000 nieuwe middenhuurwoningen kunnen ondermijnen.
- Deze organisaties stellen dat zonder cruciale aanpassingen in de wet, zoals uitbreiding van de nieuwbouwopslag en indexatie van de Woningwaarderingstabel, het investeringsklimaat onaantrekkelijk wordt voor institutionele beleggers.
- De verenigingen benadrukken hun commitment aan het oplossen van het woningtekort en het bieden van betaalbare huurwoningen, maar waarschuwen voor de gevaren van een huurwet die niet aanpast wordt.
Terwijl de Tweede Kamer de nieuwe huurwet van Minister De Jonge behandelt, klinkt er significante bezorgdheid vanuit NEPROM (de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen) en de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN).
Deze verenigingen van projectontwikkelaars en institutionele beleggers roepen op tot belangrijke aanpassingen in de wet. Zij stellen dat de huidige voorstellen, inclusief de amendementen, de realisatie van 50.000 nieuwe middenhuurwoningen kunnen belemmeren.
Volgens Fahid Minhas, directeur van NEPROM, lopen hele projecten het risico stil te vallen als gevolg van deze wetgeving, wat de problemen voor woningzoekenden alleen maar zal vergroten.
Dit is een geluid dat verder wordt versterkt door Judith Norbart-ten Hoor, directeur van IVBN, die stelt dat de politiek misschien met goede bedoelingen handelt, maar dat de huidige aanpak grote risico’s meebrengt. De vrees is dat de wetgeving in zijn huidige vorm onvoldoende oplossingen biedt en het investeringsklimaat schaadt.
Gevraagde aanpassingen voor een effectiever beleid
De belangrijkste aanpassingen die door NEPROM en IVBN worden voorgesteld omvatten onder andere de uitbreiding van de nieuwbouwopslag voor woningen die na 2025 worden gebouwd, en het indexeren van de Woningwaarderingstabel met CAO+1%.
Bovendien suggereren zij dat extra punten voor woningen met energielabels B en C en een verlaging van de overdrachtsbelasting noodzakelijk zijn om het beleid werkbaar te maken. Deze aanpassingen zijn cruciaal om te garanderen dat er voldoende nieuwe woningen worden gebouwd.
Norbart-ten Hoor benadrukt het belang van een betrouwbaar en aantrekkelijk investeringsklimaat voor het verwezenlijken van meer huurwoningen voor lage en middeninkomens en het bevorderen van de verduurzaming van de huurwoningvoorraad.
Minhas doet daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer om de wet op deze essentiële punten aan te passen, zodat de bouw van voldoende nieuwbouwwoningen gewaarborgd blijft.