Lagarde verwacht daling in ECB-rente in de zomer van 2024

Meeting

Meeting Foto: mwitt1337 / pixabay

  • ECB-president Christine Lagarde voorspelt een mogelijke daling van de rentevoeten deze zomer.
  • Deze verwachting is gebaseerd op de huidige inflatiecijfers en de doelstelling om deze terug te brengen naar 2%.
  • Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, benadrukt dat de renteverlaging afhankelijk is van de ontwikkeling van de lonen in Europa.

In een recent interview met Bloomberg op het World Economic Forum in Davos, heeft Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), aangegeven dat er een kans is op een verlaging van de rentevoeten in de zomer van 2024, zo schrijft Business Insider op basis van het ANP. Deze mogelijkheid wordt echter met enige voorzichtigheid benaderd vanwege de onzekerheden in bepaalde economische indicatoren.

De ECB streeft ernaar om de inflatie terug te dringen naar het streefcijfer van 2%. Lagarde verklaart dat er vooruitgang is geboekt, maar ze blijft voorzichtig: “Totdat we er zeker van zijn dat het duurzaam 2 procent is op de middellange termijn, en we de gegevens hebben om het te ondersteunen, ga ik niet de overwinning uitroepen.”

Deze mogelijke renteverlaging wordt met spanning ontvangen op de wereldwijde beurzen. Een langdurig hoge rente kan immers invloed hebben op de waardering van aandelen. Toch waarschuwt Lagarde voor te optimistische verwachtingen, gezien de voortdurende strijd tegen inflatie.

Dit inzicht in de economische plannen van de ECB en DNB geeft een interessant vooruitzicht voor zowel beleggers als consumenten, die nauwlettend de ontwikkelingen rond de rentevoeten en inflatie in de gaten houden.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.