- Corporaties kampen met financiële problemen door lage huurverhogingen in de sociale huur, wat investeringen in nieuwbouw en verduurzaming belemmert.
- Johan Conijn stelt dat huren 50% moeten stijgen om de kosten te dekken; corporaties leven daardoor “op de pof”.
- Woningdelen en -splitsen bieden mogelijke oplossingen, maar corporaties blijven worstelen met het evenwicht tussen betaalbaarheid en financiële stabiliteit.
Woningcorporaties staan onder grote financiële druk vanwege de beperkte huurverhogingen van de afgelopen jaren. De relatief hoge huurverhogingen voor sociale huur van dit jaar kwam de corporaties direct op flinke kritiek te staan.
Maar welke keus hebben de corporaties. Het lijkt er steeds meer op dat ze – nu de relatief lage huur geheel voor eigen rekening komt – eigenlijk niet meer rondkomen.
Deze situatie bemoeilijkt investeringen in zowel nieuwbouw als verduurzaming van woningen, twee pijlers van het huidige woonbeleid. Socioloog Léon Bobbe, commissaris bij Parteon, zet de stad van zaken op een rijtje.
Volgens Johan Conijn van Finance Ideas is de huur van sociale huurwoningen momenteel onvoldoende om de kosten te dekken. Hij berekende dat huurprijzen met minstens 50% omhoog moeten om de exploitatiekosten volledig te kunnen dragen.
Dit tekort aan inkomsten dwingt corporaties steeds meer om “op de pof” te leven, waarbij ze afhankelijk zijn van toekomstige inkomsten om hun huidige uitgaven te kunnen bekostigen.
Verhoogde druk op betaalbaarheid
Het huidige huurbeleid, waarin sociale huurprijzen slechts beperkt mogen stijgen, wordt vaak gebruikt als middel om de woonlastenproblematiek aan te pakken. Maar deze aanpak heeft een keerzijde, ziet Bobbe.
Door de lage huurverhogingen komen corporaties in financiële problemen, wat hen beperkt in hun mogelijkheden om nieuwe woningen te bouwen.
Bob Witjes van Aedes waarschuwde tijdens een recente seminar dat corporaties in 2025 waarschijnlijk hun maximale huurverhoging moeten doorvoeren, ondanks de risico’s van imagoschade. Een te lage huursomstijging, zoals voorgesteld door de Woonbond, zou resulteren in een afname van het aantal nieuwbouwprojecten, waardoor de woningnood verder verergert.
Woningdelen en splitsen als mogelijke oplossing
Een mogelijke uitweg uit de huidige impasse ligt in het efficiënter benutten van bestaande woningen. Woningdelen en -splitsen, waarbij meerdere huurders een woning delen of eengezinswoningen worden opgedeeld in kleinere eenheden, biedt niet alleen een oplossing voor de woningnood maar kan ook helpen de financiële druk op corporaties te verlichten.
Het delen van woningen vraagt wel om een heroverweging van traditionele ideeën over volkshuisvesting. Bovendien biedt het financiële voordelen voor zowel de huurders als de corporaties, die hierdoor beter in staat zijn om hun woningvoorraad te onderhouden en verduurzamen zonder hun financiële stabiliteit verder te ondermijnen.
Hoewel deze alternatieve oplossingen veelbelovend zijn, blijft de vraag bestaan hoe corporaties het evenwicht kunnen vinden tussen betaalbaarheid en financiële gezondheid.
Zonder hogere huurinkomsten zullen corporaties blijven kampen met financiële onzekerheid, wat hun maatschappelijke rol ernstig kan beperken.