Lagere rentes en stijgende huurprijzen creëren momentum voor woningbeleggingen

Grafiek: Ontwikkeling rente en woningrendementen

Ontwikkeling rente en woningrendementen Foto: Ontwikkeling rente en woningrendementen

  • Lagere rentes, grote vraag en stijgende huurprijzen bieden kansen voor beleggers op de Nederlandse woningmarkt.
  • De stabiliteit in regelgeving en verduurzamingsopties zorgen voor een financieel en maatschappelijk aantrekkelijk investeringsklimaat.
  • Vooral middenhuur- en vrije sectorwoningen in stedelijke gebieden beloven stabiel rendement en lage leegstand, wat beleggingen nog aantrekkelijker maakt.

Institutionele beleggers hebben, ondanks de recente terugval door hoge rentes en fiscale druk, opnieuw reden om positief te zijn over woningbeleggingen. Volgens de recente Achmea Real Estate Outlook is het beleggersklimaat gunstiger geworden nu de rentes zich stabiliseren en de huurprijzen in Nederland sterk stijgen door het aanhoudende woningtekort.

Bovendien biedt de stabiliteit in wet- en regelgeving, zoals de invoering van de Wet Betaalbare Huur, beleggers meer duidelijkheid.

Voor partijen zoals pensioenfondsen en verzekeraars betekent dit een veilig klimaat waarin stabiele rendementen samenkomen met de mogelijkheid om maatschappelijk bij te dragen aan betaalbaarheid en verduurzaming.

Woningtekort blijft aanhouden, vooral in steden

Ondanks inspanningen van de overheid, blijft het landelijke woningtekort problematisch, met name in de Randstad.

Volgens bevolkingsprognoses zal dit tekort ook in de komende decennia aanhouden. De vraag naar woningen blijft daardoor hoog, met name in de huursector, waar het aanbod nog ver achterblijft op de vraag. Institutionele beleggers profiteren van deze schaarste omdat het leegstandsrisico van huurwoningen, vooral in het middenhuur- en vrije sectorsegment, erg laag blijft.

De schaarste zorgt voor stabiele huurinkomsten en biedt bovendien een hedge tegen inflatie omdat de huurprijzen blijven stijgen.

Impact van fiscale en regelgevende stabiliteit

Eerdere wijzigingen in de overdrachtsbelasting en huurprijsregulering zorgden tijdelijk voor terughoudendheid bij beleggers. Het vooruitzicht dat de overdrachtsbelasting in 2026 van 10,4 procent teruggaat naar 8 procent geeft lucht aan beleggers en nieuwbouwprojecten.

Daarnaast heeft de verduurzamingsdruk voor institutionele beleggers als voordeel dat veel portefeuilles al relatief duurzaam zijn. Uit de outlook blijkt dat verduurzaming bijdraagt aan lagere woonlasten, en een hogere waarde van energiezuinige woningen op lange termijn.

Dit is financieel gunstig en helpt institutionele beleggers om te voldoen aan de aankomende Europese duurzaamheidseisen.

Ontwikkeling rente en woningrendementen

Grafiek: Ontwikkeling rente en woningrendementen
bron: MSCI, Oxford Economics, bewerking door Achmea Real Estate (2024)

Middensegment en vrije sector beleggingen: stabiele rendementen

Het middenhuursegment biedt relatief lage aanvangsrendementen, maar door de stabiele vraag en beperkte leegstand zijn de langetermijnrendementen hoog en voorspelbaar.

Ook vrije sector woningen blijven aantrekkelijk voor institutionele beleggers, omdat de vrije huurprijzen in de huidige markt blijven stijgen.

De markt voor deze duurdere huurwoningen blijft gevoelig voor economische schommelingen, maar door het goed kiezen van locaties en het vermijden van de hoogste huurklassen kan het risico worden geminimaliseerd.

Verduurzaming als verdere waardepropositie

Verduurzaming van vastgoed heeft inmiddels een aantoonbare positieve impact op de waardeontwikkeling. Beleggers zien dat de prijsverschillen tussen goed en slecht energielabel steeds verder toenemen.

Zo worden biobased materialen steeds meer toegepast in nieuwbouw om een betere CO₂-prestatie te behalen en de bouwtijd te verkorten.

De toenemende regelgeving vanuit het Klimaatakkoord en de aankomende uitfasering van lage energielabels betekenen een stimulans voor beleggers om hun portefeuille te verduurzamen en zich voor te bereiden op verdere duurzame waardegroei.

Verdeling energielabels Nederlandse woningvoorraad

Grafiek: Verdeling energielabels Nederlandse woningvoorraad
Bron: Bron: RVO (2024), bewerking door Achmea Real Estate

Met de recente marktstabilisatie en duidelijke regulering is de Nederlandse woningmarkt aantrekkelijker geworden voor (institutionele) beleggers.

Er blijft een groot potentieel in middenhuur- en vrije sectorwoningen, vooral in stedelijke gebieden, waar de vraag naar betaalbare woningen het hoogst is. Door de focus op duurzaamheid en betaalbaarheid kunnen beleggers impact maken op de woningmarkt, terwijl ze profiteren van stabiele, langetermijnrendementen.