De lange rente ligt nu lager dan de korte – is dit het moment om te herfinancieren?

Een vrouw aan het werk

Een vrouw aan het werk Foto: Jenny Ueberberg / nsplash

  • Momenteel is er in de schuldenmarkt een situatie waarbij de lange-termijnrentetarieven lager liggen dan de korte-termijnrentetarieven, met een verschil van zo’n 1,5 procent.
  • Voor vastgoedbeleggers kan het aantrekkelijk zijn om de rente voor een langere periode vast te zetten, gezien deze zogenaamde ‘inverted yield curve’.
  • Welke actie voor de belegger het verstandigst is hangt echter altijd af van de persoonlijke situatie en financieringswensen.
  • Lees ook: Lange en korte rente en de keuze om te herfinancieren, hoe zit dit ook alweer precies?

In de schuldenmarkt is op dit moment een interessante situatie ontstaan waarbij de rentetarieven voor de langere – vaste – termijn lager liggen dan die voor de korte, variabele termijn. (Zoals terug te zien in de grafieken hieronder)

Dat het voordelig kan zijn om de rente voor een langere periode vast te zetten, komt door een zogenaamd invers rentebeleid.

Daan Reekers van debt broker Adelaer constateert zelfs een significant verschil van 1,5 procent tussen de drie maanden Euribor, die een variabele rente vertegenwoordigt, en de rente voor een periode van vijf jaar vastgezet op de IRS (interest rate swap, oftewel de kapitaalmarktrente), zo zegt hij in Vastgoedjournaal.

euribor 3 maanden (via iex.nl)
IRS 5 (via iex.nl)

Voor vastgoedbeleggers kan het nu dus lonen te kijken naar het vastzetten van de rente op hun (rest)schuld voor een langere termijn.

Reekers zegt daarover: “De vijf jaars IRS rente is nu gedaald tot onder 2,5 procent. Banken kopen die vijf jaars IRS rente voor ongeveer 1,5 procent lager in dan de variabele rente. Op een lening van vijf miljoen euro scheelt dit dus direct 75.000,- euro per jaar aan rente”.

Daarbij speelt bovendien dat bij variabele financiering vaak geen sprake is van boeterente. Of wanneer dat wel zo is, kan het zijn dat een nieuwe financiering die te betalen boete ruimschoots compenseert.

Moet je als vastgoedinvesteerder nu dus de rente lang vast zetten? Dat blijft altijd de vraag. Je weet niet of de IRS nog verder gaat zakken of gaat stijgen. Dit hangt dus echt af van je eigen situatie en wensen.