Let op je energielabel als je een kleine woning verhuurt

Jong stel op een balkon

Jong stel op een balkon Foto: CNS

  1. De maximale huurprijs in het gereguleerde segment wordt sterk beïnvloed door de energieprestatie van een woning.
  2. Niet elk energielabel is geldig voor de puntentelling.
  3. De uitzondering voor kleine woningen vervalt per 1 januari 2025 door de aanpassing in de standaarden.

Het puntensysteem dat bepaalt hoeveel huur er maximaal gevraagd mag worden in het gereguleerde segment van de woningmarkt, is de laatste jaren drastisch veranderd.

Een belangrijk aspect van die berekening is de energieprestatie van een woning. De recente herzieningen zijn ingevoerd om betaalbaarheid te waarborgen en energiezuinigheid te stimuleren.

Als je een kleine woning verhuurt, van minder dan 40m2, moet je vóór 1 januari 2025 een nieuw label aanvragen, zo waarschuwt huurrechtadvocaat Laurens Vrakking van IJzer Advocaten.

Nieuwe standaard doet uitzondering kleine woningen verdwijnen

Sinds de invoering van de Wet betaalbare huur speelt de energieprestatie een grotere rol in de waardering van woningen. De toegewezen punten, variërend van 62 extra punten tot 15 minpunten, zijn direct afhankelijk van het energielabel.

Hier is echter een belangrijke nuance: alleen labels vanaf 1 januari 2021, opgesteld volgens de NTA8800-standaard, zijn volledig geldig. Labels van vóór 2021 kunnen nog wel in aanmerking komen, maar alleen als ze gebaseerd zijn op een energie-index.

Een belangrijk aspect dat per 1 januari 2025 verandert, betreft de correctie voor kleine woningen. Woningen onder de 40m² kregen tot nu toe een gunstigere waardering in het puntensysteem.

Zo werden voor woningen kleiner dan 25m² vaak één of twee labelklassen hoger gehonoreerd, en voor woningen tussen 25m² en 40m² werd het aantal punten voor één labelklasse hoger toegekend.

Deze aanpassing werd in 2021 ingevoerd om de nadelige beoordeling van kleine woningen te compenseren, aangezien de rekenmodellen hen disproportioneel benadeelden. Met de komst van de NTA8800-2024-standaard vervalt deze correctie.

De nieuwe berekeningsmethodiek is een verbetering en maakt de aparte tabel volgens de overheid nu dus overbodig.

De wijziging kan impact hebben op zowel huurders als verhuurders. Voor verhuurders betekent het dat het energielabel nog kritischer wordt in de waardering en huurprijsberekening van hun woningen.