- Vastgoed Belang heeft vastgoedbelegger en makelaar Niek Verra aangesteld om de vereniging te leiden tijdens een periode van interne spanningen en een richtingenstrijd.
- Vijftig grote beleggers hebben zich afgesplitst en vormen de Stichting Professioneel Platform Vastgoed (SPPV), wat de verdeeldheid binnen de vereniging verder benadrukt.
- Verra wil de vereniging weer verenigen, constructief samenwerken met stakeholders en bijdragen aan duurzame oplossingen voor de woningmarkt.
Vastgoed Belang, de branchevereniging voor particuliere vastgoedbeleggers, heeft Niek Verra aangesteld als interimvoorzitter. Daarover schrijft hij zelf op LinkedIn.
Zijn benoeming komt op een moment van grote interne spanningen, na het vertrek van een ervaren bestuurslid, een richtingenstrijd binnen de vereniging en de afscheiding van een groep grotere beleggers. Daarover schrijft het Financieele Dagblad.
Verra neemt de leiding met als doel de vereniging te verbinden en vooruit te kijken.
Situatie op de huurmarkt is splijtzwam binnen de vereniging
De vereniging verkeert in zwaar weer door verdeeldheid over de koers en de impact van kabinetsmaatregelen die particuliere beleggers hard treffen. Het vertrek van vijftig grote beleggers, waaronder bekende namen als Zadelhoff, Grouwels en Kroonenberg Groep, verenigd in Stichting Professioneel Platform Vastgoed (SPPV), onderstreept de verdeeldheid.
Tegelijkertijd worstelen kleinere beleggers, vooral in de Randstad, met de gevolgen van strengere regelgeving en roepen zij op tot een strijdvaardiger houding.
Relatief kleinere beleggers uit de grote steden in de Randstad en Noord-Brabant ervaren dat hun belangen onvoldoende zijn vertegenwoordigd tijdens het voorzitterschap van Jack de Vries, juist in een cruciale periode voor beleggers.
Het is niet verrassend dat vooral Randstedelijke beleggers zich roeren. Deze groep wordt het meest geraakt door de overheidsmaatregelen. Ze verhuren vaak kleinere, oudere woningen in stedelijke gebieden tegen hogere huurprijzen, die door de Wet betaalbare huur nu in het gereguleerde segment vallen.
“Buiten de Randstad zijn prima woningen te vinden waarbij de huurprijswetgeving geen rol speelt”, zegt een ledenraadslid tegenover het FD.
“Zo krijg je de situatie dat leden in de provincie het probleem niet zo zien, terwijl in de Randstad de boel in de fik staat”.
Een frisse wind en focus op de toekomst
Verra wil, zo benadrukt hij niet teveel achterom wil kijken, maar juist vooruit. Hij ziet het als zijn missie om de vereniging te verenigen, een frisse wind te brengen en samen met de overheid en andere stakeholders te werken aan duurzame oplossingen voor de woningmarkt.
Hij roept leden op om op 29 november samen te komen bij het jubileumcongres van Vastgoed Belang, waar het 130-jarig bestaan centraal staat. Makelaar en vastgoedbelegger Niek Verra kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat hij met een stichting de Staat wil dagvaarden met als inzet de Wet betaalbare huur.
“We moeten zorgen dat we de overheid laten inzien dat deze stapeling van maatregelen met deze wet als laatste druppel onrechtmatig is en de wetgeving ondoordacht is”, stelde Verra.
Met de aanstelling van Verra hoopt Vastgoed Belang een stap te zetten naar meer stabiliteit en een krachtige vertegenwoordiging van particuliere beleggers in Nederland.
Het is in ieder geval duidelijk dat er nu is gekozen voor iemand met een openlijk strijdbare opstelling om de branchevereniging weer op koers te krijgen.