- De bevolkingsgroei van Nederland blijft hoog, mede door immigratie.
- De natuurlijke bevolkingskrimp wordt ruimschoots gecompenseerd door migratie.
- De politieke ambitie om immigratie te matigen blijkt onhaalbaar door structurele tekorten aan arbeidskrachten.
De verwachting dat Nederland zijn bevolkingsgroei zou kunnen beperken tot 20 miljoen inwoners blijkt onrealistisch. Dat lezen we in een opiniestuk van demograaf Jan Latten voor De Telegraaf.
Dit heeft uiteraard vergaande consequenties voor huisvesting.
Niet alleen blijft de instroom van immigranten hoog, ook de huishoudenssamenstelling verandert drastisch. Het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt explosief door vergrijzing en individualisering, waardoor de woningvraag nog sneller toeneemt dan de bevolkingsgroei zelf.
Tegelijkertijd loopt de bouwproductie achter: om aan de vraag te voldoen, zou Nederland vanaf 2025 jaarlijks twee keer zoveel woningen moeten bouwen als nu. Maar met personeelstekorten en stijgende bouwkosten is dat een haast onmogelijke opgave. In dit krachtenveld is de illusie van ‘matige immigratie’ slechts een schijnoplossing voor een veel complexer probleem.
Demografische ontwikkelingen een sterftegolf en de arbeidsmarkt en noodzaak van immigratie
Een belangrijk argument voor immigratiebeperking is de verwachte bevolkingskrimp. Nederland staat, net als de rest van Europa, aan de vooravond van een sterftegolf. Tegelijkertijd ligt het geboortecijfer in Nederland structureel laag, met gemiddeld slechts 1,4 kind per vrouw.
Toch leidt deze sterfte niet tot bevolkingsafname, zit Latten. De immigratiecijfers compenseren ruimschoots het verlies, waardoor de Nederlandse bevolking blijft groeien. Dit zorgt voor toenemende druk op huisvesting, infrastructuur en voorzieningen.
Ondanks de discussie over immigratiebeperking blijft de vraag naar arbeidskrachten stijgen. Nederland – en de hele EU – kampt met een structureel tekort aan personeel in cruciale sectoren zoals de zorg, techniek en bouw.
Politieke realiteit: immigratie beperken is moeilijk
Latten wijst erop dat de huidige politiek onvoldoende zicht heeft op de werkelijke dynamiek achter bevolkingsgroei.
Hoewel er beleidsplannen zijn om immigratie te matigen, blijkt dit in de praktijk lastig uitvoerbaar. Volgens latten blijven arbeidsmigranten nodig om de economie draaiende te houden.
Bovendien zorgt globalisering ervoor dat migratiestromen steeds moeilijker te reguleren zijn. Conflicten, klimaatverandering en economische verschillen blijven mensen aanzetten tot migratie.
Kansen voor vastgoed: woningbouw en splitsing als oplossing
De groeiende bevolking en de stijgende vraag naar woningen, met name voor eenpersoonshuishoudens, bieden kansen voor vastgoedinvesteerders en ontwikkelaars. Maar daar moet vanuit de overheid wel ruimte voor komen.
Aangezien de bouwproductie achterloopt, wordt woningsplitsing steeds meer gezien als een haalbare oplossing. Volgens recente schattingen zou het splitsen van bestaande woningen maar liefst 350.000 extra wooneenheden kunnen opleveren. Dit biedt niet alleen verlichting op de woningmarkt, maar creëert ook investeringsmogelijkheden in bestaande bouw.
Gemeenten worden daardoor steeds vaker aangespoord om soepeler om te gaan met regelgeving rondom woningsplitsing, wat vastgoedbeleggers extra perspectief biedt.