- Door een koppeling met de cao-lonen komt de stijging in de nieuw gecreëerde middenhuur het hoogst uit, de vrije sector stijgt het minst.
- Er zijn inmiddels Kamervragen gesteld over de huurverhogingen.
- Hoe logisch is het dat de Kamer nu al vragen stelt over maatregelen die ze zelf nog maar pas hebben bekrachtigd?
Vanaf 1 januari 2025 mogen huren in het middenhuursegment stijgen tot 7,7%, en in de vrije sector tot 4,1%. Deze verhogingen hebben geleid tot uitgebreide politieke vragen, ingediend door leden van onder andere Nieuw Sociaal Contract en de PVV.
De Kamerleden maken zich zorgen over de draagbaarheid van deze verhogingen, vooral gezien de stijgende kosten van levensonderhoud.
De Kamerleden benadrukken dat deze stijging haaks lijkt te staan op de ambitie om lasten te verlichten voor middeninkomens. Het voorstel roept vragen op over de rechtvaardigheid en de effecten voor huurders die recent een contract hebben afgesloten.
Politieke respons en oproepen tot aanpassingen
De vragen aan de minister richten zich niet alleen op de directe impact van de huurverhoging, maar ook op structurele oplossingen. Er wordt gepleit voor een lagere verhoging in 2025 als overgangsmaatregel, vergelijkbaar met afspraken gemaakt met woningcorporaties.
Daarnaast wordt gesuggereerd om de huurverhoging voor het middenhuursegment te koppelen aan het driejaarsgemiddelde van de inflatie, een systeem dat al geldt voor sociale huur.
Specifieke aandacht gaat uit naar de koopkracht van middeninkomens. Kamerleden vragen om berekeningen die het effect van de huurstijgingen illustreren, zoals voor een alleenverdienende leraar met een huur van €1.100 en een inkomen van €60.000. Dit soort voorbeelden moet inzicht geven in de impact van het beleid.
Nieuwe afspraken nu al onder druk
De discussie over de huurverhoging benadrukt de spanningen tussen betaalbaarheid voor huurders en de financiële belangen van verhuurders. Het is duidelijk dat de huidige systematiek, hoewel grondig bediscussieerd bij invoering, nu onder druk staat.
Maar hoe logisch is het dat de Kamer nu al vragen stelt over maatregelen die ze zelf nog maar pas hebben bekrachtigd? Komt de huurverhoging nu niet gewoon net even onhandig uit voor de huurder in de middensector?
Ook huurrecht advocaat Claudia van Meurs – Janssens schrijft op LinkedIn: “Het verbaast me dat recent ingevoerde wetgeving waarover uitgebreid is gedebatteerd en onderhandeld, weer ter discussie wordt gesteld zodra het voor de huurder vervelend uit lijkt te pakken.”
“Dit was toch gewoon voorzienbaar? En als het kwartje de andere kant was opgerold was het stil gebleven. De wetgever kan niet iedere keer eenzijdig de spelregels wijzigen, enkel en alleen omdat de effecten van de bewust gekozen systematiek nadelig uitpakken voor de huurders.”
Het debat biedt in ieder geval een kans om huurbeleid opnieuw te evalueren en een balans te vinden tussen de belangen van huurders en verhuurders.