- Er is een groot tekort aan betaalbare studentenkamers, wat de studentenervaring belemmert.
- Studio’s nemen onnodig veel ruimte in en zijn minder bevorderlijk voor het sociale leven van studenten, vindt het Rotterdamse raadslid Erik Verweij.
- Er is een dringende herziening nodig van de huurtoeslagregelingen om de bouw van meer gedeelde studentenwoningen te stimuleren.
“Duizenden studenten gaan de komende weken voor het eerst op zichzelf wonen, en beginnen aan de mooiste tijd van hun leven. Er moeten méér kamers komen, en minder studio’s”, dat schrijft Erik Verweij, raadslid van de VVD Rotterdam op LinkedIn.
Er blijkt volgens een groot tekort aan studentenkamers in de twintig grootste steden van Nederland, waardoor veel studenten gedwongen worden thuis te blijven wonen.
Dit probleem wordt nog verergerd door de toename van de bouw van studio’s in plaats van gedeelde studentenwoningen. Dit moet anders, stelt Erik Verweij, raadslid van de VVD Rotterdam, in het AD/Rotterdams Dagblad.
Studentenhuizen versus studio’s
Het op kamers gaan is een essentiële ervaring voor veel studenten. Het biedt hen de kans om onafhankelijk te worden, nieuwe sociale kringen te vormen en zich volledig onder te dompelen in het studentenleven.
Volgens Verweij biedt het wonen in een studentenhuis, waar je een woonkamer, keuken en andere faciliteiten deelt, een unieke vorm van “na-opvoeding”.
Helaas zien we dat veel van de nieuwbouwprojecten zich richten op studio’s, die weliswaar comfort bieden, maar ten koste gaan van de gemeenschapszin en gedeelde ervaringen die een studentenhuis biedt. Bovendien is de bouw van studio’s inefficiënt in het gebruik van beschikbare ruimte.
Verweij pleit daarom voor meer aandacht voor de bouw van gedeelde studentenwoningen. Dit is niet alleen gunstiger voor de studenten zelf, maar ook een effectievere manier om in de grote vraag naar studentenhuisvesting te voorzien.
Herziening van de huurtoeslag moet studentenhuisvesting financieel aantrekkelijker maken
Een belangrijke oorzaak van het groeiende aantal studio’s is de manier waarop de huidige huurtoeslagregeling is ingericht, schrijft Verweij op LinkedIn.
Deze regeling maakt het financieel aantrekkelijker om in een studio te wonen dan in een gedeelde woning. Verweij benadrukt dat dit een verkeerd signaal afgeeft, omdat hierdoor corporaties en ontwikkelaars vooral inzetten op de bouw van studio’s.
De huurtoeslagregeling zou moeten worden herzien, zodat gedeelde studentenhuisvesting financieel aantrekkelijker wordt.