Regulering van de middenhuur: een goed bedoelde maatregel met mogelijk negatieve gevolgen

Foto: CNS

  • De Tweede Kamer heeft regulering van de middenhuur aangenomen, waardoor de maximale huur voor nieuwe huurders beperkt wordt tot €1123, ook in centrale stedelijke gebieden.
  • Deskundigen en vastgoedadviseurs waarschuwen dat dit verhuurders kan aansporen om hun woningen te verkopen in plaats van te verhuren, wat een negatieve impact kan hebben op het aantal beschikbare huurwoningen.
  • Hoewel de maatregel bedoeld is om huurders financieel te ontlasten, bestaat de zorg dat dit juist een averechts effect zal hebben, met minder huurwoningen en hogere huurprijzen als gevolg.

De recente goedkeuring van de huurregulering voor middeninkomens in de Tweede Kamer lijkt op het eerste gezicht een overwinning voor huurders. De maximale huurprijs van €1123, zelfs in de hart van steden, klinkt verleidelijk voor diegenen die worstelen om betaalbare woonruimte te vinden.

Echter, volgens vastgoedadviseur CBRE zou deze maatregel er juist voor kunnen zorgen dat ten minste 100.000 huurwoningen van de verhuurmarkt verdwijnen en mogelijk verkocht worden. Pieter van Erven Dorens analyseert voor De Telegraaf de ontstane situatie.

Impact op de huurmarkt

De maatregel kan grote gevolgen hebben voor zowel huurders als verhuurders. Universitaire studies en experts voorspellen dat veel verhuurders hun rendement zien kelderen en dus kiezen voor het afstoten van hun huurwoningen.

Dit wordt reeds bevestigd door data uit het Kadaster die een toename in de verkoop van huurwoningen aantoont. Dit betekent minder aanbod op de huurmarkt, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere huurprijzen voor beschikbare woningen.

De aantrekkelijkheid van investeren in huurwoningen neemt af, wat invloed heeft op zowel particuliere beleggers als woningcorporaties. Vergelijkingen met andere investeringen, zoals staatsobligaties, laten zien dat het rendement op middenhuurwoningen minder competitief is, zeker na aftrek van bijkomende kosten zoals onderhoud en belastingen. Dit zou ook een negatief effect kunnen hebben op nieuwbouwprojecten, die worden uitgesteld of afgeblazen vanwege verminderde rendementen.

Het is nog te vroeg om de volledige impact van deze wetgeving te overzien, maar de eerste tekenen zijn niet bemoedigend.

Terwijl de woningmarkt schreeuwt om meer aanbod, lijkt deze maatregel juist te leiden tot een afname van beschikbare huurwoningen, ziet ook Van Erven Dorens. Dit kan op termijn nadelig zijn voor zowel de huurmarkt als de bredere economie. De toekomst zal uitwijzen of de nieuwe regeling een giftige erfenis wordt voor de Nederlandse woningmarkt.