Middensegment verdwijnt, huren onbetaalbaar, ‘sinds de nieuwe huurwet is ingevoerd, lijkt het wel een andere wereld’

Amsterdam

Amsterdam Foto: Gaurav Jain / Unsplash

  • De nieuwe huurwet heeft een averechts effect op de woningmarkt, waarbij huurprijzen stijgen en het middensegment verdwijnt.
  • Huurders worden geconfronteerd met strengere eisen, zoals uitgebreide documentatie en inkomensbewijzen.
  • Amsterdam dreigt een stad te worden voor miljonairs, terwijl de betaalbare woonruimte voor middeninkomens verdwijnt.

Sinds de invoering van de nieuwe huurwet lijkt de woningmarkt in Amsterdam drastisch te zijn veranderd. Waar de wet oorspronkelijk bedoeld was om huurders te beschermen, heeft deze in de praktijk een averechts effect gehad.

Dat blijkt uit veel verhalen van woningzoekenden. Zo spreekt Parool een stel dat het moeilijk heeft een geschikte woning te vinden. “Sinds de nieuwe Huurwet is ingevoerd, lijkt het wel een andere wereld”.

Veel verhuurders kiezen ervoor om hun panden te verkopen, en buitenlandse investeerders trekken zich terug uit de huurdersmarkt. Hierdoor blijven steeds minder betaalbare huurwoningen over. De huurprijzen in de vrije sector stijgen fors, en wie nu in Amsterdam een woning wil huren, moet al snel rekenen op een huurprijs van rond de 2500 euro per maand, schrijft de Amsterdamse krant.

De middensector, waar huurprijzen nog enigszins betaalbaar waren, lijkt volledig te verdwijnen. Makelaars melden dat de wachtlijsten voor een huurwoning enorm zijn en in veel gevallen kunnen zij huurders simpelweg niet helpen. Dit versterkt het gevoel van frustratie en wanhoop onder woningzoekenden.

Strengere eisen voor huurders

Naast de stijgende huurprijzen, worden potentiële huurders ook geconfronteerd met strengere eisen om in aanmerking te komen voor een woning.

Makelaars vragen steeds vaker om een verhuurdersverklaring, een uittreksel uit het bevolkingsregister en een inkomensverklaring van het UWV. Huurders moeten aantonen dat ze voldoende inkomsten hebben om de huur te betalen, zelfs als ze hun baan verliezen.

Voor veel mensen lijkt het zelfs makkelijker om een hypotheek te krijgen dan om te huren in de vrije sector, schrijft Parool. De stijgende huurprijzen en strengere eisen zorgen ervoor dat veel mensen hun woonwensen moeten bijstellen

Grote bedrijven werven steeds meer werknemers uit het buitenland, waarbij ze vaak de torenhoge huurprijzen voor hun rekening nemen.