Miljardenstrop voor Rijksoverheid: Hoge Raad zet streep door herstelwet box 3

Rotterdam Foto: djedj / Pixabay

  • De Hoge Raad heeft de herstelwet voor box 3 verworpen, omdat deze in strijd is met de mensenrechten.
  • Beleggers die te veel belasting betaalden over hun vermogen moeten worden gecompenseerd.
  • Dit kan het nieuwe kabinet volgens eerdere berichten zo’n €4 miljard kan kosten.

De aankomende nieuwe regering moet nu al een flinke financiële tegenvaller incalculeren. De Hoge Raad heeft donderdag de herstelwet voor box 3 verworpen. Volgens de hoogste rechter is de wet ‘nog steeds discriminerend’.

Beleggers die jarenlang te veel belasting betaalden over hun vermogen hebben nu gewonnen. De Hoge Raad heeft namelijk geoordeeld dat er compensatie moet komen voor deze groep. Dit betekent dat degenen die te veel belasting betaalden, hun geld terugkrijgen.

“De voor de Nederlandse inkomstenbelastingheffing in box 3 toepasselijke wetgeving schendt nog steeds het verdragsrechtelijke discriminatieverbod en het eigendomsgrondrecht in de gevallen waarin het forfaitaire rendement hoger is dan het werkelijke rendement.”, schrijft de Hoge Raad.

Mogelijk miljardenstrop

Dit is een financiële tegenvaller voor de nieuwe coalitie. Het ministerie van Financiën had eerder al berekend dat een dergelijke compensatieregeling het kabinet €4 miljard zou kunnen kosten, zo stelt De Telegraaf.

Volgens de Hoge Raad moeten beleggers zelf aantonen dat hun werkelijke rendement lager was dan het veronderstelde rendement.

In 2022 werd de Wet rechtsherstel box 3 ingevoerd, nadat de hoogste rechter de toenmalige spaartaks onwettig had verklaard. Mensen met spaargeld, beleggingen of ander vermogen werden belast op basis van fictieve rendementen, rendementen die zij vaak niet behaalden.

Hoewel de herstelwet bedoeld was om dit probleem op te lossen, werden beleggers ook hiermee belast op basis van fictieve rendementen. Nu blijkt dus dat ook deze herstelwet niet aan de eisen voldoet.

In verschillende uitspraken vandaag heeft de Hoge Raad aanvullende regels vastgesteld voor de berekening van het werkelijke rendement en voor het bieden van rechtsherstel in gevallen waarin het verdragsrecht is geschonden.