- De overheid erkent dat kleinere particuliere verhuurders in toenemende mate hun vastgoed verkopen als gevolg van fiscale druk en huurregulering.
- De minister bevestigt dat onzekerheid rond box 3 en dalende kasstromen door huurprijsplafonds bijdragen aan deze uitponding.
- Beleidscorrecties zijn in gang gezet, maar structurele effecten van de maatregelpakket worden pas later dit jaar grondiger geëvalueerd.
In recente Kamervragen, naar aanleiding van berichtgeving van Vastgoed Insider, vroegen CDA-leden Inge van Dijk en Eline Vedder naar het beeld van de belangrijkste redenen voor uitponding van verhuurd vastgoed.
De minister van Volkshuisvesting bevestigt in haar beantwoording nu dat er daadwerkelijk sprake is van een stijging van het aantal verhuurwoningen dat op de koopmarkt wordt gebracht.
Deze beweging, met name zichtbaar bij kleinere particuliere en niet-institutionele beleggers, wordt volgens de minister veroorzaakt door een samenspel van factoren.
De belangrijkste drijfveren zijn een stijgende belastingdruk in box 3, onzekerheid over de toekomstige invulling van dit fiscale regime, en strengere huurregulering die de huurinkomsten drukt. De beperkte kasstromen als gevolg van gereguleerde huurprijzen verlagen de waarde van het vastgoed, wat volgens de minister bijdraagt aan de beslissing om te verkopen.
Huurregulering en box 3: samen een knellende combinatie
Mona Keijzer stuurde haar antwoorden tegelijk met haar Kamerbrief over de ontwikkeling van de huurmarkt.
De combinatie van beleidsmaatregelen blijkt in de praktijk tot een stapeling van lasten te leiden voor verhuurders, zo schrijft ze in de beantwoording van de Kamervragen.
Deze signalen komen volgens de minister niet alleen uit peilingen zoals die van Vastgoed Insider, maar worden ook herkend door het ministerie. Toch wijst de minister erop dat de gevolgen van deze stapeling nu grotendeels moet worden opgevangen door nieuwe woningtoevoegingen via onder meer nieuwbouw en transformatie.
Toch is er zorgen over het structurele karakter van deze trend. Wanneer institutionele partijen niet in staat blijken het terugtrekkende particuliere segment op te vangen, kunnen de gevolgen voor het middenhuursegment aanzienlijk zijn.
Beleid in beweging, maar nog zonder directe oplossingen
Er zijn wel eerste stappen gezet richting verlichting. Zo is op de recente Woontop afgesproken dat overheid en marktpartijen gezamenlijk gaan verkennen hoe investeringen in de middenhuur aantrekkelijker kunnen worden gemaakt, schrijft Keijzer.
Ook is er door de Staatssecretaris van Financiën een brief gestuurd over verzachtende opties binnen de tegenbewijsregeling voor box 3.
Hoewel er dus beweging zit in de beleidsvorming, zullen concrete uitkomsten van de onderzoeken en verkenningen pas later dit jaar met de Kamer gedeeld worden. Tot die tijd blijft het voor veel verhuurders onzeker hoe rendabel hun bezit nog is onder het huidige en toekomstige beleid.