- De verplichte onderbouwing van woningbouw buiten de stad verdwijnt, wat procedures moet versnellen.
- Nieuwe regels verplichten gemeenten tot een vast percentage middenhuur en sociale huur in nieuwbouw.
- Vergunningsvrij bouwen van mantelzorg- en familiewoningen wordt eenvoudiger.
Minister Mona Keijzer heeft aangekondigd dat de Ladder voor duurzame verstedelijking volledig wordt geschrapt voor woningbouwprojecten. Maar wat houdt dat ook alweer precies in?
Gemeenten zijn zonder deze voorschriften niet langer verplicht zijn om te onderbouwen waarom een woningbouwproject buiten de bestaande bebouwing nodig is en waarom dit niet binnenstedelijk kan.
Volgens Keijzer zorgt de Ladder voor extra onderzoekslasten, vertraging en hogere kosten. Door deze verplichting af te schaffen, moeten woningbouwprojecten sneller en eenvoudiger kunnen worden gerealiseerd, zowel binnen als buiten stedelijke gebieden.
Eerder was de Ladder al versoepeld voor uitbreidingsplannen tot vijftig woningen, maar nu wil Keijzer dat deze nergens meer voor wordt ingezet.
Ze overweegt zelfs maatregelen om te voorkomen dat gemeenten of provincies alsnog de Ladder hanteren bij hun ruimtelijke ordening, schrijft Binnenlands Bestuur nu bij een verdere toelichting.
Verplichte percentages middenhuur en sociale huur
Naast de afschaffing van de Ladder introduceert het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting nieuwe regels voor de verdeling van sociale huur en middenhuur in nieuwbouwprojecten, zo lezen we verder bij Binnenlands Bestuur.
Gemeenten moeten voortaan een bepaald percentage van hun nieuwbouwprogramma reserveren voor betaalbare woningen:
- Gemeenten met relatief veel sociale huur (boven het landelijk gemiddelde) moeten minimaal 40% middenhuur en betaalbare koop realiseren.
- Gemeenten met minder sociale huur dan het gemiddelde zijn verplicht om minstens 30% sociale huur te bouwen.
Tot slot maakt de minister het eenvoudiger om vergunningsvrij mantelzorg- en familiewoningen op eigen erf te bouwen. Dit moet zorgen voor meer woonruimte voor zorgbehoevenden en familieleden in de eerste graad, zonder ingewikkelde vergunningstrajecten.
Met haar voorgestelde ingrepen zet Mona Keijzer voor nu een duidelijke stap richting een minder restrictieve woningbouwpolitiek. De komende maanden zal blijken hoe deze wijzigingen in de praktijk uitpakken en of ze daadwerkelijk bijdragen aan de versnelling van de woningbouw in Nederland.