- Bij het verhuren aan een bedrijf is het belangrijk om rekening te houden met de puntenscore van de woning.
- Momenteel ligt het risico bij geschillen bij de huurcommissie. Als nieuwe wetgeving daadwerkelijk doorgang vindt, zal dit risico zich uitbreiden naar zowel de huurcommissie als de gemeente.
- De relatie tussen de huurder, gemeente, en huurcommissie staat los van jouw contractuele afspraken met de zakelijke huurder.
- Lees ook: Verduurzaming helpt beleggers om huurwoningen in het vrije segment te houden
Het verhuren van woningen aan bedrijven brengt specifieke aandachtspunten met zich mee, vooral met betrekking tot de puntentelling van de woning. In de huidige regelgeving ligt het risico bij de huurcommissie, maar met de mógelijk aanstaande veranderingen zullen verhuurders zich ook moeten verantwoorden bij de gemeente.
Dit komt door de invoering van de Wet goed verhuurderschap en de mogelijke Wet betaalbare huur, die de controle op het Woningwaarderingssysteem (WWS) deels verschuift naar gemeentes.
“Zakelijke verhuur breekt de huurwet (en daarmee WWS) niet. Het is dus geen waterdicht alternatief”, schrijft vastgoedexpert Michel Klaassen in de Facebookgroep voor vastgoedinvesteerders.
“Met de wet goed verhuurderschap en mogelijk de wet betaalbare huur wordt de controle op het WWS bij gemeentes gelegd. Als deze constateren dat een gebruiker/huurder teveel vergoeding betaald voor zijn woning/kamer zal hier een sanctie en verlaging huur uit voortvloeien.”
“Deze zal in eerste instantie bij tussenpartij uitkomen, zij zijn de verhuurder”, zo schrijft Klaassen. “De vraag is dan wat doet de tussenperiode naar jou als zijn verhuurder?”
Wat gebeurt er met de huurmarkt?
De nieuwe regelgeving kan grote gevolgen hebben voor de verhuurmarkt. Enerzijds kan het leiden tot een afname van de beschikbaarheid van woningen voor arbeidsmigranten en anderen. Anderzijds is er een sterke economische drijfveer die de vraag naar woonruimte blijft stimuleren.
Bedrijven zoals ASML en Philips hebben in het verleden al eigen woningen gebouwd voor hun werknemers, wat aangeeft dat de markt zich kan aanpassen. Ondanks de toenemende regulering is de verwachting dat de huurprijzen uiteindelijk zullen stijgen, hoewel dit in een gereguleerde omgeving mogelijk trager gaat.
Al met al lijkt het erop dat de toekomstige regelgeving niet per se gunstig is voor zowel verhuurders als huurders, wat wijst op een complexe en uitdagende toekomst voor de woningverhuurmarkt.
Voor verhuurders is het raadzaam om je goed voor te bereiden, er blijven mogelijkheden te over, maar de situatie vereist wel dat je goed op de hoogte blijft van wet- en regelgeving.