Mona Keijzer beoogd woonminister wonen namens BBB – wat kunnen we verwachten?

Mona Keijzer bij de Global Entrepreneurship Summit in 2019

Mona Keijzer bij de Global Entrepreneurship Summit in 2019 Foto: GES photo by Herman Zonderland/ Public Domain

  • Mona Keijzer is de beoogd woonminister namens BBB in het nieuwe kabinet, en ze zal leiding geven aan het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
  • Keijzer zal waarschijnlijk vasthouden aan het huidige beleid van het bouwen van 100.000 woningen per jaar, maar staat kritisch tegenover de Wet betaalbare huur.
  • De markt reageert vooralsnog positief op haar aanstaande benoeming, met de verwachting dat haar aanpak meer woningen beschikbaar zal maken.

Oud-CDA-Kamerlid Mona Keijzer is de beoogd woonminister voor het nieuwe kabinet, namens BBB, zo bevestigde ze. Het ministerie waar zij dan leiding aan gaat geven, krijgt de naam Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Wat zal haar benoeming voor het aankomende woonbeleid betekenen?

Deels betekent het in ieder geval waarschijnlijk gewoon ‘vasthouden aan staand beleid’, in ieder geval voor de woningbouw. De mogelijke nieuwe coalitie zet namelijk in principe het beleid voort om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen.

Net als bij het huidige kabinet blijft het wel de vraag hoeveel er van die ambities terecht kan komen, met oplopende prijzen en problemen rond bouwlocaties.

Kritisch ten opzichte van de Wet betaalbare huur

BBB staat in principe kritisch ten opzichte van de Wet betaalbare huur. Hoewel de wet natuurlijk al is aangenomen door de Tweede Kamer kan deze opstelling wel de verdere beleidsuitvoering kleuren.

Het hoofdlijnenakkoord stelt verder ook dat er maatregelen genomen moeten worden om private huur, middenhuur en vrije huur aantrekkelijker te maken.

Ze pleit ook voor een ruimhartiger beleid met betrekking tot de transformatie van gebouwen, zo schrijft Stadszaken. Ze wil meer mogelijkheden bieden aan mensen die hun schuren tot woningen willen ombouwen.

“Volgens mijn fractie moeten we vooral kijken naar gebieden met een mindere landbouwgrondkwaliteit en onderzoeken hoe we deze kunnen omzetten naar woningbouwgebieden”.

Lees ook: Dit staat er in het ‘hoofdlijnenakkoord’ over de wooncrisis en huurwoningen

Daarnaast ziet Keijzer een grotere rol voor de markt, ook bij tijdelijke huurcontracten. Ze gelooft dat het afschaffen van de kostendelersnorm, waarbij mensen met een uitkering die samenwonen minder ontvangen, zou leiden tot meer beschikbare woningen.

Eerste reacties uit de markt positief

De eerste reacties uit de markt op de aanstaande benoeming van Keijzer zijn overwegend positief. “Veelbelovend nieuws. In de Kamer liet ze op Wonen steeds een realistisch geluid horen, gebaseerd op de feiten. Precies wat de woningmarkt nu nodig heeft”, schrijft Edward Touw, van Heimstaden op Twitter/X.

De aankondiging van Mona Keijzer als toekomstig woonminister wordt ook positief ontvangen door de branchevereniging van woningbouwspecialisten, zo lezen we bij BNR.

Haar bestuurlijke ervaring en opleiding zorgen ervoor dat ze snel ingewerkt zal zijn, aldus Coen van Rooijen, algemeen directeur van WoningBouwersNL. “Ze heeft bewezen dat ze niet bang is om haar standpunt te verdedigen”.

De nieuwe minister staat voor de uitdaging om een miljoen woningen bij te bouwen tegen 2030, wat drie tot vijf miljard euro gaat kosten.

Van Rooijen vindt dat er geschrapt moet worden in het wensenlijstje en denkt dat Mona Keijzer hiervoor geschikt is. “Er is veel creativiteit nodig en men moet bereid zijn om heilige huisjes omver te schoppen”.

Ook bezoekers van de PROVADA waren positief. Bij PropertyNL lezen we dat particuliere beleggers er op hopen dat de Wet betaalbare huur nu alsnog zal sneuvelen.