- Het woonbeleid van het nieuwe kabinet volgt nog grotendeels het beleid van het vorige kabinet, inclusief de inzet op meer hospitaverhuur.
- Minister Mona Keijzer wil met een informatiecampagne huizenbezitters overtuigen om kamers te verhuren aan studenten, als oplossing voor het tekort aan studentenkamers.
- Keijzer benadrukt dat ongeveer 100.000 mensen potentieel hospita kunnen worden en wil misverstanden over de invloed op uitkeringen en belastingaangifte wegnemen.
Vooralsnog lijkt het woonbeleid van het nieuwe kabinet dat van het oude als een schaduw te volgen.
Zelfs de inzet op meer hospitaverhuur van oud-minister Hugo de Jonge wordt door de nieuwe minister voortgezet.
Via een nieuwe informatiecampagne wil de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer, huizenbezitters overtuigen om een kamer in hun woning te verhuren aan studenten. Dat schrijft architectenweb.
Dit zou volgens haar een directe oplossing kunnen bieden voor het tekort aan studentenkamers.
100.000 potentiële hospita’s
Uit cijfers van Keijzers ministerie blijkt dat er naar schatting ongeveer 100.000 mensen in Nederland zijn die zowel de ruimte als de interesse hebben om hospita te worden.
Dit aantal is significant, gezien het huidige tekort aan studentenkamers, dat volgens de overheid rond de 60.000 ligt. “Als al deze mensen zich aanmelden als hospita, kan het probleem in één klap worden opgelost,” stelt Keijzer in een persbericht.
Keijzer wil met de campagne ook enkele hardnekkige misverstanden over hospitaverhuur wegnemen. Veel mensen denken ten onrechte dat het verhuren van een kamer invloed heeft op hun uitkeringen of toeslagen. “Dat is vrijwel nooit het geval,” benadrukt Keijzer. Bovendien hoeven hospita’s vaak geen belastingaangifte te doen over de huurinkomsten, wat het financieel aantrekkelijker maakt om een kamer te verhuren.