Monitor koopwoningmarkt: huizenprijzen stijgen fors terwijl nieuwbouw achterblijft

Foto: 3345557 / Pixabay

  • De huizenprijzen in Nederland blijven sterk stijgen, terwijl het aantal nieuwbouwplannen aanzienlijk is gedaald.
  • De afname van beleggers zorgt voor minder huurwoningen
  • Minister Mona Keizer, de opvolger van Hugo de Jonge, moet volgens Hoogleraar Peter Boelhouwer onder andere de belemmeringen voor woningdelen opheffen

De huizenprijzen in Nederland blijven sterk stijgen, terwijl het aantal nieuwbouwplannen aanzienlijk is gedaald. Dit blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningmarkt van de TU Delft, waarover onder andere het AD schrijft.

In het tweede kwartaal van dit jaar is er een aanzienlijke stijging van de huizenprijzen waargenomen. De verkoopprijzen lagen 7,2 procent hoger dan het kwartaal ervoor en maar liefst 13,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Volgens hoogleraar Peter Boelhouweris dit een teken dat er weer fors wordt overboden. Hoewel de cao-stijgingen van lonen mensen in staat stellen meer te lenen, leidt dit ook tot verdere prijsopdrijving.

“De gekte op de bestaande markt is weer terug, wat ongewenste situaties oplevert,” aldus Boelhouwer. “Het lijkt weer op het Wilde Westen, met transacties waarbij meer dan een ton wordt overboden.”

Historisch weinig woningen

Het aantal nieuw te koop gezette bestaande woningen is licht toegenomen, maar blijft een druppel op een gloeiende plaat. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden er 65.600 huizen te koop, vergeleken met ongeveer 120.000 per kwartaal in 2017.

De monitor toont aan dat de nieuwbouw nog steeds niet opschiet. In het laatste half jaar zijn er slechts 965 bouwplannen van minimaal vijftig woningen per gemeente in uitvoering.

Boelhouwer noemt dit in de krant de grootste bedreiging voor de markt. Vorig jaar werd er slechts voor 26.000 nieuwe koopwoningen een bouwvergunning verstrekt, het laagste aantal sinds 2014. Het tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector, bijna verdubbeld sinds 2020, verergert de situatie verder.

De hoogleraar pleit voor alternatieve oplossingen zoals het splitsen van woningen en de bouw van tijdelijke flexwoningen.

Kleine huurmarkt door afname vastgoedbeleggers

De afname van beleggers zorgt voor minder huurwoningen, wat de dynamiek op de woningmarkt schaadt. Boelhouwer benadrukt de noodzaak van een toename in het aantal huurwoningen. Ondanks de problemen is het aantal verleende vergunningen voor nieuwe huurwoningen in het eerste kwartaal van 2024 fors hoger dan het kwartaal ervoor.

Minister Mona Keizer, de opvolger van Hugo de Jonge, moet volgens Boelhouwer de belemmeringen voor woningdelen opheffen en vakantieparken tijdelijk openstellen voor bewoning.

Hij pleit voor zo min mogelijk regelgeving en stelt dat de eis dat twee derde van de nieuwbouwprojecten betaalbaar moet zijn, ter discussie gesteld moet worden. Daarnaast dringt hij aan op de aanwijzing van meer grote nieuwbouwlocaties, waarbij natuur en woningbouw gecombineerd kunnen worden.