Motie om meer tijdelijke verhuur te overwegen niet doorgezet, maar mogelijk komt er toch verandering

Bewoners in een appartement

Bewoners in een appartement Foto: CNS

  • De motie om de Wet vaste huurcontracten te bespreken is aangehouden.
  • Volgens NSC-kamerlid Merlien Welzijn was er in de Kamer – ondanks eerdere signalen – toch nog onvoldoende steun, waardoor haar motie het toch niet zou halen.
  • Wel lijkt ook minister Mona Keijzer bereid de wet nog eens tegen het licht te houden om de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur nog eens te bekijken.

NSC-kamerlid Merlien Welzijn heeft de motie om de Wet vaste huurcontracten te bespreken, die ze deze week zou indienen, niet doorgezet. Op LinkedIn stelt ze dat ze de motie heeft aangehouden omdat duidelijk werd dat er in de kamer toch geen meerderheid voor zou komen.

Stichting !Woon uit Amsterdam sprak zich al krachtig uit tegen het plan opnieuw ruimte voor tijdelijke huurcontracten te overwegen. Zij zullen zich dus gesteund voelen door een Kamer die niet toch breder voor een heroverweging van de wetgeving is.

Wel is inmiddels duidelijk dat men binnen het Kabinet sowieso wel wat voelt voor een mogelijke herziening van de wet, of in ieder geval wil kijken hoe er weer meer tijdelijke verhuur toegestaan kan worden. In die zin volgde het voornemen van Welzijn al een bestaande beweging richting een heroverweging van de regels.

Dat ziet ook Welzijn zelf, die zegt “Nu ga ik ervanuit, omdat de minister dit tijdens de appreciatie van mijn motie duidelijk aangaf, dat de motie haar ondersteunde in wat ze al aan het doen was”.

“Ergens denk ik daarom dat de klinische informatie die ik zoek binnenkort toch gewoon op tafel ligt”, stelt ze.

Wat er daadwerkelijk gaat veranderen vanuit de minister en wanneer, is nog niet duidelijk. Ook wanneer de motie wel zou zijn doorgezet, en zou zijn aangenomen, is dat niet per se een gegeven dat er direct actie ondernomen gaat worden. Uiteindelijk is een motie slechts een verzoek aan het Kabinet.

Dat de minister laat doorschemeren zelf al bezig te zijn met het bekijken van de regelgeving, geeft echter wel aan dat er mogelijk toch nog verandering op komst is.