Nederland heeft nieuwe woningen nodig: regie is essentieel, zegt directeur PBL

Beren in de bouw

Bouwberen Foto: CNS

  • Nederland staat voor een grote woningbouwopgave, maar zonder centrale regie kunnen locaties en voorzieningen niet optimaal op elkaar worden afgestemd.
  • Diversiteit in woningtypes en voorzieningen is cruciaal, maar er blijft een tekort aan infrastructuur en sociale voorzieningen.
  • Om klimaatbestendige woningen te bouwen, moet er naast de Randstad ook naar nieuwe locaties zoals de ‘Zandstad’ worden gekeken, waar de omstandigheden gunstiger zijn.

Nederland kampt met een groot tekort aan woningen, en dit probleem moet snel worden aangepakt. Maar waar moeten al die nieuwe huizen komen?

Volgens Marko Hekkert, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), is het essentieel dat de overheid de regie neemt, zo zeg hij tegenover EenVandaag.

“Je hebt een overheid nodig die de puzzel probeert rond te krijgen,” benadrukt hij.

Het bouwen van woningen gaat namelijk om meer dan alleen de locatie. Factoren zoals voorzieningen, toekomstbestendigheid en bereikbaarheid spelen allemaal een rol. Dat maakt het belangrijk om met een visie te bouwen, waarbij de overheid het grotere geheel niet uit het oog verliest.

Voorzieningen ontbreken vaak

Diversiteit in woningtypes en voorzieningen is cruciaal, maar een groot nadeel van nieuwbouwwijken is nu vaak het gebrek aan voorzieningen. Hekkert merkt op dat er weinig winkels, cafés en koffietentjes zijn, wat de leefbaarheid van de wijk beïnvloedt.

Dit is een uitdaging die vaker voorkomt in nieuwbouwwijken. Aan de andere kant biedt binnenstedelijk bouwen, hoewel daar minder ruimte is, het voordeel van al bestaande voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen.

“Bij het bouwen van nieuwe woningen moet je dus een afweging maken tussen de voordelen van nieuwbouwlocaties en de beschikbaarheid van voorzieningen in binnenstedelijke gebieden,” legt Hekkert uit.

Nieuwe gebieden verkennen

Naast de Randstad, waar de meeste economische activiteit plaatsvindt, denkt Hekkert dat het verstandig is om ook naar andere gebieden te kijken, zo zegt hij tegenover het televisieprogramma.

De zogenoemde ‘Zandstad’, een gebied dat loopt van Breda en Eindhoven tot Zutphen, biedt volgens hem interessante mogelijkheden voor toekomstige woningbouw. “Deze steden liggen hoger en op zandgrond, wat ze beter bestand maakt tegen de gevolgen van klimaatverandering,” legt hij uit.

In de toekomst wil Hekkert dat er meer wordt gekeken naar de klimaatbestendigheid van bouwlocaties. “Je wil bouwen op plekken waar voldoende drinkwater en energie beschikbaar zijn, die goed bereikbaar zijn en waar voorzieningen aanwezig zijn”.