Nederlandse financiers in de knel door vastgelopen project van omstreden vastgoedman

Duitse wind

Duitse wind Foto: Christian Lue / Unsplash

  • Een groep Nederlandse investeerders staat op het punt miljoenen te verliezen door een vastgelopen vastgoedproject geleid door de omstreden vastgoedman Cor van Erp.
  • De investeerders werden gelokt met beloftes van hoge rendementen, maar staan nu voor enorme verliezen door kostenoverschrijdingen en het stopzetten van de bouw.
  • Het project, gekenmerkt door financiële wanpraktijken en een mogelijk piramidespel, roept vragen op over het toezicht en de due diligence van de investeerders.

In Duitsland dreigt een miljoenenverlies voor een groep vermogende Nederlandse financiers door een vastgoedproject dat in zwaar weer verkeert.

Het project, een woon- en winkelcomplex in Mönchengladbach, wordt geleid door de Brabantse projectontwikkelaar DBMC, met Cor van Erp als belangrijkste stille aandeelhouder, zo schrijft in ieder geval het Financieele Dagblad afgelopen maand. Van Erp, eerder veroordeeld wegens ernstige fraude, heeft het vertrouwen van de investeerders gewonnen zonder openheid van zaken te geven over zijn juridische verleden.

Problemen en vertrouwensbreuk

De financiële problemen begonnen toen de kosten significant opliepen en de bouw eind vorig jaar tot stilstand kwam. De investeerders, waaronder volgens het FD miljardair Chris Oomen en vleestycoon Erik van Loon, zijn misleid met de belofte van een rendement van 1% per maand.

Deze rendementen bleken onhoudbaar toen de rente en bouwkosten stegen en DBMC de rentebetalingen in december stopzette.

De situatie verslechterde toen bleek dat Van Erp en enkele naasten geld hadden teruggetrokken terwijl ze wisten dat het project in financiële nood verkeerde, zo schrijft de krant.

Potentieel verlies van 30% tot 50%

De investeerders staan nu voor een potentiële verlies van 30% tot 50% op hun investering, terwijl de bouw noodgedwongen is gestaakt. Juridische stappen en een mogelijke extra geldinjectie zijn in overweging, maar de complexiteit van de situatie en de internationale betrokkenheid van partijen zoals Van Erp, die in België woont, bemoeilijken de afhandeling.

Deze zaak werpt een scherp licht op het beperkte toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op dergelijke private investeringen en de naïviteit van financiers die significant investeren zonder grondige achtergrondcontrole.

Natuurlijk bleek investeren in grote Duitse vastgoedprojecten vorig jaar sowieso al een lastige zaak, maar de verwikkelingen rondom dit specifike project tonen wel aan dat zelfs ervaren investeerders kwetsbaar zijn voor twijflachtie praktijken binnen de vastgoedsector.