Nederlandse huizenprijzen blijven fors stijgen – sterke groei bij nieuwbouw én bestaande bouw in vierde kwartaal 2024

Grafiek: Prijzen koopwoningen, in procenten stijging tov een jaar eerder

Prijzen koopwoningen, in procenten stijging tov een jaar eerder Foto: CBS, Kadaster

  • In bijna alle EU-landen stijgen huizenprijzen, Nederland staat in de top vijf van grootste stijgers.
  • Nieuwbouwkoopwoningen bijna 5 procent duurder, transacties stijgen met ruim 38 procent.
  • Bestaande koopwoningen 11,5 procent duurder, gemiddeld bijna 462 duizend euro per woning.

In bijna alle EU-landen waren de huizenprijzen in het vierde kwartaal van 2024 hoger dan een jaar eerder.

Ook in Nederland zette de stijgende trend onverminderd door, zowel bij nieuwbouw als bestaande koopwoningen. Volgens nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster was sprake van een forse toename van transacties én prijzen.

Nieuwbouwmarkt herstelt krachtig

In totaal werden er 8.500 nieuwbouwkoopwoningen verkocht, een stijging van ruim 38 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vergeleken met het derde kwartaal van 2024 betekent dit een toename van bijna 30 procent. Daarmee is het vijfde opeenvolgende kwartaal van jaar-op-jaar groei een feit.

Ook de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stegen stevig: gemiddeld lagen deze in het vierde kwartaal van 2024 4,8 procent hoger dan een jaar eerder. Op kwartaalbasis bedroeg de stijging 1,8 procent.

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning kwam uit op bijna 500 duizend euro, waarmee deze woningen opnieuw duurder zijn dan bestaande koopwoningen.

Bestaande koopwoningen fors duurder – Nederland bij top vijf Europese stijgers

Ook de markt voor bestaande koopwoningen liet in het vierde kwartaal van 2024 een stevige opleving zien. Er werden bijna 60 duizend bestaande woningen verkocht, een stijging van 18,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De prijs van bestaande woningen lag gemiddeld 11,5 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2023. Dat betekent dat de prijsstijging van bestaande bouw aanzienlijk sterker is dan die van nieuwbouw.

Voor een bestaande koopwoning betaalde de koper gemiddeld bijna 462 duizend euro. Daarmee is het prijsverschil met nieuwbouw opnieuw toegenomen, wat kan duiden op aanhoudende krapte in het nieuwbouwaanbod en hoge bouwkosten.

Op Europees niveau was sprake van een brede prijsstijging: in vrijwel alle EU-landen stegen de huizenprijzen.

Alleen in Frankrijk en Finland werd een daling geregistreerd van elk 1,9 procent. Gemiddeld stegen de prijzen in de EU met 4,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Met een stijging van 10,8 procent bevindt Nederland zich op de vijfde plaats van landen met de hoogste huizenprijsstijging. Alleen Bulgarije, Hongarije, Portugal en Spanje noteerden een sterker opwaartse trend.

Vooruitzicht blijft krap

De cijfers wijzen op een verder aantrekkende woningmarkt, vooral in de nieuwbouwsector die lange tijd achterbleef.

Tegelijkertijd blijven structurele knelpunten zoals beperkte bouwlocaties, hoge rente en trage vergunningverlening van invloed op het tempo waarin het aanbod kan meegroeien met de vraag.

Of de huidige prijsstijgingen houdbaar zijn, hangt sterk af van het economisch sentiment, toekomstige beleidskeuzes en de mate waarin nieuwbouwproductie structureel wordt opgeschaald.