Nederlandse woningbeleggingsmarkt: helder en veelbelovend vooruitzicht voor 2024

Een eekhoorn

Spaarzame eekhoorn Foto: CNS

  1. Marijn Snijders, directeur van Capital Value, verwacht een sterk herstel in de Nederlandse woningbeleggingsmarkt in 2024, met een aanzienlijke toename van het beleggingsvolume en stijgende vastgoedwaardes.
  2. Snijders voorspelt een hernieuwde interesse van buitenlandse investeerders, aangemoedigd door positieve economische vooruitzichten en een groeiende bevolking in Nederland.
  3. Ondanks het optimisme, blijft het dalende aantal bouwvergunningen een ernstige zorg, wat potentieel de woningnood kan verergeren.

Na een teleurstellend 2023, waarin het beleggingsvolume halveerde naar €3,8 miljard, ziet 2024 er veelbelovend uit voor de Nederlandse woningbeleggingsmarkt.

Marijn Snijders, directeur van Capital Value, signaleert in VG Visie een positieve verschuiving, met een reeks succesvolle koppelingen van nieuwbouwprojecten aan investeerders in het eerste kwartaal.

Naast een algemene marktverbetering merkt Snijders een verhoogde belangstelling van buitenlandse investeerders op. De presentaties die volgden op de Mipim-conferentie in Cannes en recente pitches in Londen hebben Angelsaksische durfinvesteerders, pensioenbeleggers en staatsfondsen uit Zuid-Korea en het Midden-Oosten aangetrokken.

Hoewel deze regio’s concurrerende rendementen bieden, blijven de fundamenten van Nederland sterk, met een hard groeiende bevolking en een aanzienlijk woningtekort.

Problematiek rondom bouwvergunningen

Een aanhoudende zorg is de significante daling in het aantal bouwvergunningen, die Vastgoed Insider ook al signaleerde. In januari 2024 was er een daling van 36% vergeleken met januari 2023.

Snijders benadrukt de noodzaak voor meer bouwactiviteiten, gezien de plannen om 101.000 woningen te starten dit jaar. Hij uit frustratie over de trage uitvoering van regionale woondeals en roept de markt en overheden op tot actie.

Toch bereidheid om substantieel in de huurwoningmarkt te investeren

Ondanks de uitdagingen, bieden recente ontwikkelingen hoop. Nederlandse pensioenfondsen en buitenlandse investeerders tonen bereidheid om substantieel in de huurwoningmarkt te investeren, met voorspellingen van een investering van €20 miljard in de komende drie jaar.

Snijders suggereert ook steunmaatregelen zoals een middenhuurfonds en een doorbouwfaciliteit om de woningbouw te stimuleren, vooral waar voorverkoopquota niet worden behaald.

Terwijl de vooruitzichten voor 2024 positief zijn, blijft de afname van bouwvergunningen een belangrijke hindernis. Het is cruciaal dat alle betrokken partijen samenwerken om de bouw van betaalbare woningen te versnellen en zo de toenemende woningnood aan te pakken. Met de juiste maatregelen en samenwerking kan de Nederlandse woningmarkt een robuuste groei tegemoet zien.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.