Niek Verra: ‘Leegwaarderatio en renteaftrek box 3 dringend aanpassen’

Appartementen

Appartementen Foto: CNS

  • NSC-prominenten Omtzigt en Idsinga stellen dat de ramingen van het CPB vaak niet realistisch zijn.
  • Vastgoedbelang-voorzitter Niek Verra pleit voor directe aanpassingen in belastingregels rondom box 3 en een realistischer beleid.
  • Volgens Verra schept dit een verbeterd investeringsklimaat en maakt het een rechtvaardigere belastingdruk voor vastgoedbeleggers.

Naar aanleiding van de kritiek van Pieter Omtzigt en Folkert Idsinga op de onrealistische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), heeft Niek Verra, interim-voorzitter van Vastgoedbelang, een krachtige oproep gedaan.

Hij roept de overheid op om rigoureus in te grijpen in het belastingbeleid voor vastgoedbeleggers.

Verra stelt dat, met een voorspelde meevaller van €25 miljard in de begroting, het tijd is om belastingmaatregelen in box 3 realistischer te maken.

Pas de leegwaarderatio aan naar beneden, in lijn met de daadwerkelijke waarde in verhuurde staat, stelt hij voor. Daarnaast pleit hij voor een aanpassing van het rentetarief voor de forfaitaire schuldenaftrek. Dit kan volgens Vera naar een niveau dat aansluit ‘bij de realiteit van de gemiddelde vastgoedbelegger’.

Betere basis voor investeringen

Volgens Verra is een rechtvaardiger belastingstelsel cruciaal om het investeringsklimaat in de woningmarkt te verbeteren.

Hij benadrukt dat dit een noodzakelijke voorwaarde is om de ambities uit de Woontop van Mona Keijzer te realiseren. “Dat is wat de woningmarkt nodig heeft: een verbetering van het investeringsklimaat waardoor de afspraken uit de Woontop van Mona Keijzer daadwerkelijk behaald kunnen worden”.

Ook roept hij Eelco Heinen (VVD) en Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) op om het box 3-debacle snel aan te pakken en tijdelijke maatregelen te treffen totdat het nieuwe stelsel is ingevoerd.

Kritiek op starre begrotingsregels

Verra sluit zich aan bij de kritiek van Omtzigt en Idsinga op het CPB. Het begrotingsbeleid, gebaseerd op onnauwkeurige ramingen, zorgt volgens hem voor inefficiënties. “Star vast houden aan de CPB beramingen, streng bezuinigen en vervolgens 25 miljard ‘overhouden’ lijkt mij ook geen goed bestuur.”

De uitspraken tonen aan dat er vanuit diverse sectoren steeds meer druk komt op de overheid om zowel de CPB-ramingen als het belastingbeleid onder de loep te nemen.

Het is aan de Tweede Kamer om deze signalen op te pakken en concrete stappen te zetten.