Niek Verra: ’tijd dat framing van verhuurders een halt wordt toegeroepen’

Huurders

Huurders Foto: CNS

  • Makelaar Niek Verra reageert kritisch op een opiniestuk van Pieter Klok en stelt dat particuliere verhuurders en investeerders een essentiële rol spelen in de woningmarkt.
  • Hij betwist de effectiviteit van het beleid van Hugo de Jonge en wijst erop dat veel betaalbare huurwoningen nu worden verkocht aan kapitaalkrachtige kopers.
  • Verra benadrukt dat het woningmarktprobleem niet door speculanten is ontstaan en dat een oplossing alleen mogelijk is door samenwerking.

“Aannames, sprookjes en onderbuikgevoelens”; Niek Verra, interim-voorzitter van Vastgoed Belang, ageert in een post op LinkedIn tegen een opiniestuk van Volkskrant hoofdredacteur Pieter Klok.

Die spreekt in dat stuk over investeerders na de periode Stef Blok: “In plaats daarvan kochten ze vooral bestaande woningen op en maakten ze woekerwinsten”. Hij noemt in datzelfde stuk het Amerikaanse Blackstone ook “een van de agressiefste roofdieren van het internationale kapitalisme”.

Klok prijst dan ook het door Hugo de Jonge ingezette beleid “Hij wilde een einde maken aan de woekerwinsten die verhuurders, aan de kwetsbare positie van huurders ook. Dat is goed gelukt”.

Verra stelt dat hij het eens is met Klok dat corporaties weer financiële ruimte moeten krijgen voor nieuwbouw van huurwoningen, maar dat daarbij wel de hele markt nodig is. “Oók de particuliere verhuurder en investeerder”.

“De uitspraak, ‘in principe doen de wetten van De Jonge precies wat hij beoogde’ klopt echter niet. Hugo de Jonge had het in zijn campagnes in aanloop naar zijn wet over het creëren van meer betaalbare huurwoningen voor verpleegsters, onderwijzers en politiemensen”, zo geeft Verra aan.

Uitponden bleef echter niet het neveneffect dat volgens De Jonge – en Pieter Klok – nog gunstig kon zijn.

“Meer dan 50.000 huurwoningen die nu per jaar volgens het Kadaster worden verkocht gaan nu naar kapitaalkrachtige starters en naar kinderen met rijke ouders, daar zitten bijna geen verpleegsters, onderwijzers of politiemensen bij”.

Huurmarkt was geen onverdeeld succesverhaal

“Klok’s verhaal gaat voorbij aan het feit dat er ook al vóór Blok wachttijden in de gereguleerde sector waren. Het gaat ook voorbij aan het feit dat Nederland Europees kampioen sociale huur is”, schrijft Verra verder in zijn volledige reactie.

Bovendien komt nu ook voor de woningcorporaties verhuur niet meer uit, zo berichtten we al eerder. Zonder verdere wijzigingen komen dus ook de geroemde corporarties uiteindelijk in de knel te zitten, zij teren nu in op reserves en kunnen soms alleen bijbouwen door, inderdaad, uitponden.

Gemiddeld komen corporaties per woning €11 per maand tekort.

“Samenwerken doe je niet door middel van polarisatie en stigmatisering. We hebben de afgelopen jaren al genoeg ‘cijferloze’ framing en boze sprookjes over ons uitgestort gekregen.”, besluit Verra dan ook.