- Verhuurmakelaars zien hun inkomsten dalen door de grootschalige verkoop van huurwoningen door beleggers.
- Kleine makelaarskantoren hebben moeite om het hoofd boven water te houden en sommigen stoppen of gaan failliet.
- De politieke discussie over opkoopbescherming en strengere huurregulering laait verder op.
De Nederlandse verhuurmarkt staat op zijn kop nu particuliere vastgoedbeleggers massaal hun huurwoningen verkopen.
Dit zorgt voor grote problemen bij verhuurmakelaars, die afhankelijk zijn van deze beleggers voor hun inkomsten.
Soms rest een faillissement, terwijl andere kantoren hun omzet drastisch zien dalen. De situatie leidt tot spanningen in zowel de vastgoedsector als de politiek. Daarover schrijft het Financieele Dagblad.
Verhuurmakelaars zien opdrachten opdrogen
“Er valt bijna niets meer te verhuren en dan kom je al snel niet meer uit de kosten als klein makelaarskantoor,” zegt Patrick Smolders, voorzitter van de Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam tegenover de krant.
Voor kleine makelaarskantoren is de recente uitpondgolf en de krappere huurmarkt een desastreuze ontwikkeling. Verhuurmakelaar Iris Meijer moest na elf jaar haar activiteiten in Utrecht en Haarlem staken. “We gingen van tweehonderd woningen onder beheer naar twee stuks nu,” zegt Meijer in het FD.
Meijer liet eerder al op LinkedIn weten op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Verhuurbeheer kwam gewoon niet meer uit.
Hoewel ondernemerschap vaak draait om veerkracht, laat deze situatie duidelijk zien dat beleid dat goed bedoeld is, vergaande en soms onbedoelde gevolgen kan hebben voor de gehele sector. Verhuurmakelaar A&N Vastgoed uit Den Haag ging vorig jaar zelfs failliet, meldt het FD.
Politieke druk om beleggers in de markt te houden
De politieke reacties op deze ontwikkelingen zijn verdeeld. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening maakt zich zorgen over de gevolgen van de verkoopgolf en wil particuliere vastgoedbeleggers ‘meer flexibiliteit’ bieden.
Hoe dat eruit moet zien, wordt eind maart duidelijk als ze haar bevindingen naar de Tweede Kamer stuurt.
De kritiek op de wetgeving is imiddels niet mals. Verhuurders en beheerders spreken van een regelrechte aanslag op de huurmarkt. Toch is niet de hele politiek zo kritisch op het eerder ingezette beleid.
“In mijn wereld heet dat gewoon gerechtigheid”, berichtte NSC-Kamerlid Merlien Welzijn over de veranderende huurmarkt.