- De Haagse rechtbank heeft bepaald dat de aanvangsstaat van een woning bij het begin van de huur leidend is bij het beoordelen van eventuele schade, niet de checklist van de verhuurder.
- Altera, een woningbelegger, eiste een schadevergoeding van €9472 van een vertrekkende huurder, maar kon de staat van de woning bij aanvang van de huur niet bewijzen.
- De rechter besloot dat de huurder geen schadevergoeding verschuldigd was en legde de kosten voor de rechtszaak bij Altera.
In een recent geschil tussen woningbelegger Altera en een huurder, heeft de Haagse rechtbank een opmerkelijke uitspraak gedaan over de verantwoordelijkheden van huurders bij het verlaten van een huurwoning.
De kern van de zaak draaide om de vraag of een huurder aansprakelijk gesteld kan worden voor schade aan de woning, gebaseerd op de checklist van de verhuurder, of dat de staat van de woning bij aanvang van de huur bepalend is.
De uitspraak van de rechter is duidelijk: de aanvangsstaat van de woning is leidend, zo blijkt uit de stukken van de uitspraak.
Geschil over schadevergoeding
De zaak begon toen Altera, een woningbelegger, een factuur van €9472 naar een vertrekkende huurder stuurde voor reparaties aan de woning. De huurder had de woning sinds 1993 gehuurd en verliet deze in oktober 2020.
Altera vond dat de woning niet voldeed aan de door hen opgestelde opleveringsrichtlijnen en de bijbehorende checklist. De huurder daarentegen was van mening dat hij de woning netjes had achtergelaten.
Altera legde de zaak voor aan de Haagse rechtbank, in de hoop de huurder aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade. Zij presenteerden de opleveringsrichtlijn, de checklist en het eindinspectierapport als bewijs. De checklist gaf volgens Altera duidelijk weer aan welke eisen de woning bij de eindinspectie moest voldoen.
Aanvangsstaat bepalend
De rechter wees het verzoek van Altera echter af, met het argument dat de checklist niet voldoende bewijs is om de huurder aansprakelijk te stellen.
Volgens de rechter is de wettelijke norm dat de woning in dezelfde staat moet worden opgeleverd als waarin deze bij aanvang van de huur verkeerde, tenzij anders is afgesproken in de huurovereenkomst of algemene voorwaarden.
Altera kon echter geen bewijs leveren van de staat van de woning bij aanvang van de huurperiode in 1993. De enige beschikbare foto’s waren van de woning na het vertrek van de huurder.
De rechter oordeelde dat deze foto’s niets zeiden over de oorspronkelijke staat van de woning en dus niet relevant