Sommige mensen wíllen gewoon huren – niet iedereen die huurt is slachtoffer

Een gezin

Een gezin Foto: Jonathan Borba / Unsplash

  • Het kiezen voor huren in plaats van kopen is soms een bewuste keuze, ingegeven door persoonlijke levensdoelen en de wens voor flexibiliteit.
  • De gedachte dat huurders altijd slachtoffers zijn van de woningmarkt negeert de diverse en legitieme redenen waarom mensen ervoor kiezen niet te kopen.
  • Uiteindelijk gaat het bij het kopen van een huis vaak om meer dan alleen financiële overwegingen; het is een emotionele beslissing, gericht op het creëren van een thuis.

In de huidige woningmarkt, waar de huizenprijzen de pan uit rijzen en de hypotheekrentes fluctueren, is het kopen van een huis een complexe beslissing. Dit geldt des te meer voor degenen die een onconventionele levensstijl of -doelen nastreven.

In een column in het Financieele Dagblad beschrijft Eva Schram dat ze in 2015 de kans had een appartement in Amsterdam-Oost te kopen maar besloot dit niet te doen vanwege de droom om naar de VS te verhuizen. Deze beslissing, hoewel financieel misschien niet de meest voordelige, benadrukt dat niet iedereen die huurt, slachtoffer is van de markt; soms is het een bewuste keuze.

Dit perspectief is belangrijk in een tijd waarin de nadruk vaak ligt op het bezit van onroerend goed als de sleutel tot financiële zekerheid en succes.

Het idee dat huren gelijkstaat aan het missen van een grote kans, negeert de diverse redenen waarom mensen ervoor kiezen om niet te kopen. Of het nu gaat om flexibiliteit, het nastreven van persoonlijke dromen, of gewoonweg het gevoel nog niet klaar te zijn voor de verantwoordelijkheid van huiseigendom, huren kan net zo goed een doordachte en rationele keuze zijn.

Het verhaal van Schram, illustreert dit punt verder. Het uiteindelijk kopen van een huis was geen financiële strategie, maar een emotionele beslissing, ingegeven door de wens om ergens te settelen en een gezin te stichten. Dit verhaal herinnert ons eraan dat hoewel investeren in onroerend goed financieel voordelig kan zijn, de beslissing om een huis te kopen vaak meer omvat dan alleen de financiën.

Het gaat ook over het bouwen van een thuis en het realiseren van persoonlijke levensdoelen.

Elise Aitink

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.