Nieuwbouwwoningen in Nederland worden steeds kleiner: een onvermijdelijke trend

Huurders in hun appartement

Huurders in hun appartement Foto: CNS

  • Nieuwbouwwoningen in Nederland zijn aanzienlijk kleiner geworden, met een daling van 15 tot 20 vierkante meter in 2023.
  • De krimp is een reactie op de woningnood en stijgende bouwkosten, waardoor kleinere woningen betaalbaarder worden voor kopers en huurders.
  • Micro-appartementen, vooral in grote steden, worden steeds populairder onder starters en alleenstaanden.

Nieuwbouwwoningen in Nederland zijn in 2023 aanzienlijk kleiner geworden dan in voorgaande jaren. Volgens een analyse van woningbouwdata door adviesbureau Buildsight zijn nieuwe huurwoningen gemiddeld 105 vierkante meter groot, terwijl koopwoningen 184 vierkante meter beslaan. Daarover schrijft RTL Z.

Dit is het kleinste gemiddelde in meer dan tien jaar en markeert een duidelijke trendbreuk. De noodzaak om kleiner te bouwen is volgens deskundigen onvermijdelijk om de woningnood in Nederland aan te pakken.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bevestigt deze trend, schrijft RTL. Waar in 2020 slechts 21 procent van de nieuwbouwwoningen kleiner was dan 100 vierkante meter, is dat aandeel in 2023 verdubbeld naar 43 procent.

De krimpende woningen zijn een direct gevolg van de hoge grondprijzen, stijgende bouwkosten en de schaarste aan beschikbare kavels.

Stijgende kosten en schaarse grond leiden tot kleiner bouwen

Michel van Eekert van Buildsight benadrukt tegonover de nieuwssite dat de stijgende prijzen van grond en bouwmaterialen de traditionele Nederlandse gewoonte van ruime eengezinswoningen met een tuin onder druk zetten. “Kleiner bouwen is de enige manier om woningen betaalbaar te houden,” zegt hij.

Ondanks de krimp blijft Nederland boven het Europees gemiddelde qua woonoppervlakte.

Nederlanders wonen gemiddeld op 52 vierkante meter per persoon, terwijl het Europese gemiddelde 43 vierkante meter is. Desondanks ontstaat er in grote steden een nieuw segment van micro-appartementen, studio’s van 25 tot 35 vierkante meter, die populair zijn bij goedverdienende alleenstaanden.

Generatiekloof op de woningmarkt

De opkomst van kleinere woningen benadrukt een generatiekloof. Oudere generaties zien deze compacte woningen vaak als onmenselijk, terwijl jongere starters liever een kleine eigen woning hebben dan helemaal geen woning.

Met 39 procent van de huishoudens in Nederland bestaande uit één persoon, en dit percentage naar verwachting verder stijgend, zal de trend naar kleiner wonen alleen maar toenemen.

De krimp van nieuwbouwwoningen is een noodzakelijke aanpassing aan de huidige woningmarkt. Hoewel er nog steeds vraag is naar grotere woningen voor doorstromers, ligt de toekomst vooral in kleinere, efficiëntere woningen die inspelen op de veranderende demografie en de woningnood.

De woningmarkt in Nederland zal zich de komende jaren blijven aanpassen om zowel ruimte als betaalbaarheid te waarborgen, met een nadruk op innovatief en compact wonen.