Nieuwe huurwet bedreigt hospitaverhuur

Badderen

Badderen Foto: CNS

  1. Door nieuwe regels in de Wet betaalbare huur (Wbh) kan het verhuren van een kamer in een huis, bekend als hospitaverhuur, leiden tot huurverlagingen, zo waarschuwt huurrechtadvocaat Laurens Vrakking.
  2. Programma’s zoals Kamers met Aandacht, Onder de Pannen, en Takecarebnb die kwetsbare woningzoekenden koppelen aan hospita-verhuur kunnen nadelig beïnvloed worden, denkt Vrakking.
  3. Onder de Wbh wordt een woning al snel als kamerverhuur beschouwd als deze door drie of meer personen zonder duurzame gemeenschappelijke huishouding wordt bewoond.

Huurrechtadvocaat Laurens Vrakking van IJzer advocaten waarschuwde al eerder voor de gevolgen van de regulering van de middenhuur voor woongroepen. Hij waarschuwt nu in het bijzonder voor de gevolgen voor hospitaverhuur van de Wet betaalbare huur.

De Wet betaalbare huur introduceert een verandering in hoe hoofdhuur in de puntentelling wordt aangemerkt. Als er sprake is van drie of meer bewoners die geen duurzame gemeenschappelijke huishouding voeren, wordt de huursituatie automatisch gezien als kamerverhuur.

Dit heeft directe gevolgen voor hospitaverhuur waarbij een woningzoekende intrekt bij bijvoorbeeld een alleenstaande, een koppel, of een gezin. Vrakking geeft in een kritisch bericht op LinkedIn een aantal voorbeelden die onder deze definitie vallen zijn:

  • Een koppel dat een kamer verhuurt aan een hospita-huurder.
  • Een alleenstaande ouder met kind die een kamer verhuurt.
  • Een gezin bestaande uit twee ouders en een kind die ruimte beschikbaar stellen aan een hospita-huurder.

Juridische en financiële gevolgen

De nieuwe definitie kan leiden tot een lagere huurprijs dan voorheen, omdat de puntentelling voor kamerverhuur doorgaans lager uitvalt dan die voor zelfstandige woonruimte.

Hoewel het Woningwaarderingssysteem voor Onzelfstandige Woonruimte (WWSO) vernieuwd wordt, is het nog onzeker of dit zal resulteren in huurprijzen die vergelijkbaar zijn met de zelfstandige woonruimtes.

Vrakking adviseert leden van de Aedes vereniging van woningcorporaties en andere verhuurders die hospitaverhuur faciliteren nu de implicaties van deze wet nauwlettend te volgen.