Nieuwe modelhuurovereenkomst woonruimte 2024: essentiële updates voor verhuurders

Huurders in hun appartement

Huurders in hun appartement Foto: CNS

  • ROZ introduceert de Modelhuurovereenkomst Woonruimte 2024, aangepast aan recente wetgevingen zoals de Wet goed verhuurderschap en Wet betaalbare huur.
  • Belangrijke nieuwe bepalingen zijn geïntroduceerd, waaronder regels tegen ondermijnende activiteiten, loden leidingen, en huurprijsverhogingen.
  • Verhuurders en verhuurbemiddelaars worden aangespoord om zich goed te informeren over deze nieuwe regels om juridische complicaties te vermijden.

De inwerkingtreding van meerdere nieuwe wetten, zoals de Wet goed verhuurderschap, de Wet vaste huurcontracten en de Wet betaalbare huur, maakte een update van de bestaande modelhuurovereenkomst uit 2017 onvermijdelijk.

In reactie hierop heeft de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) hard gewerkt aan de herziening van hun modelhuurovereenkomst, wat resulteerde in de publicatie van de Modelhuurovereenkomst Woonruimte 2024.

Deze nieuwe versie bevat cruciale aanpassingen die verhuurders moeten kennen om te voldoen aan de nieuwste wetgeving en om rechtsgeldige huurovereenkomsten op te stellen.

Belangrijke nieuwe bepalingen

Een van de meest opvallende nieuwe bepalingen in de modelhuurovereenkomst betreft de verplichtingen die voortvloeien uit de Wet goed verhuurderschap.

Per 1 januari 2024 zijn verhuurders en verhuurbemiddelaars verplicht om huurders voorafgaand aan het aangaan van een huurovereenkomst uitgebreide informatie te verstrekken en om een transparante selectieprocedure te hanteren. De ROZ heeft twee documenten opgesteld die hierbij ondersteunen.

Daarnaast zijn er nieuwe artikelen toegevoegd die specifieke situaties adresseren. Zo is er een nieuw artikel opgesteld dat betrekking heeft op ondermijnende activiteiten in het gehuurde.

Dit artikel, dat in de bijzondere bepalingen van het contract kan worden opgenomen, stelt verhuurders in staat om duidelijkere afspraken te maken en biedt hen een juridisch kader om op te treden bij illegale praktijken in hun panden.

Ook de problematiek rondom loden leidingen in woningen van vóór 1960 heeft geleid tot een nieuwe bepaling. Aangezien dergelijke leidingen kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s door verhoogde loodconcentraties in drinkwater, kwalificeert dit als een gebrek aan het gehuurde.

Het nieuwe artikel in de modelhuurovereenkomst zorgt voor duidelijkheid tussen huurder en verhuurder over de aanwezigheid en het vervangen van deze leidingen.

Huurrechtadvocaat Laurens Vrakking ziet als de meest opvallende veranderingen de verder volgende drie wijzigingen:

  • Het aantal voorgedrukte opties voor de looptijd van het huurcontract is teruggebracht naar twee. Het nieuwe ROZ-model biedt nu alleen standaardteksten voor een huurcontract van onbepaalde tijd of een contract van bepaalde tijd.
  • Het indexatiebeding (artikel 5.2) is ongewijzigd gebleven. De ROZ heeft ervoor gekozen dit beding niet aan te passen zolang de juridische geldigheid ervan nog bij de rechter ter discussie staat.
  • Diverse (potentieel) oneerlijke bedingen zijn aangepast of volledig verwijderd.

Aanpassingen naar aanleiding van jurisprudentie

Naast de nieuwe wettelijke verplichtingen zijn er ook aanpassingen doorgevoerd naar aanleiding van recente uitspraken van kantonrechters in Amsterdam.

Deze uitspraken hebben de juridische houdbaarheid van huurverhogingsbedingen in vrije sector huurcontracten ter discussie gesteld, met name de clausules die inflatiecorrectie plus een opslagpercentage toestaan.

Volgens de kantonrechters zijn deze bedingen op grond van Europees recht oneerlijk, wat de ROZ ertoe heeft gebracht om verhuurders te waarschuwen en hen te adviseren om de nieuwe richtlijnen te volgen.

Onlangs concludeerde een rechter overigens nog dat zo’n verhoging wel acceptabel is.