- Het woningtekort in Nederland neemt toe tot 401.000 woningen, terwijl het aantal nieuwbouwvergunningen licht stijgt.
- De huizenprijzen blijven stijgen, met een jaarlijkse stijging van 8,6% en een verwachte verdere prijsstijging in 2024 en 2025.
- De invoering van de Wet Betaalbare Huur zorgt voor verdere krapte in de huurmarkt, terwijl hypotheekaanvragen en woningtransacties toenemen.
De Wet betaalbare huur leidt, samen met het hervormde woningwaarderingsstelsel, leidt tot recordhoge huurprijzen, tot die conclusie komt kredietdienstverlener Dynamic Credit in een rapport over de Nederlandse woningmarkt.
In het tweede kwartaal van 2024 is het woningtekort in Nederland verder toegenomen tot 401.000 woningen, een stijging van 11.000 woningen vergeleken met vorig jaar. Dit tekort vertegenwoordigt nu 4,9% van de totale woningvoorraad, wat de druk op de markt verder vergroot.
Om deze krapte op te lossen, moeten er de komende 15 jaar naar schatting 1,3 miljoen nieuwe woningen worden gebouwd. Hoewel er een lichte stijging is in het aantal verleende bouwvergunningen, blijft het totale aantal nog steeds lager dan in 2021.
Stijgende huizenprijzen en hypotheekaanvragen
De huizenprijzen blijven stijgen, met een jaar-op-jaar stijging van 8,6% in het tweede kwartaal van 2024. Het aantal hypotheekaanvragen nam met 27,7% toe, gedreven door stijgende inkomens en licht dalende hypotheekrentes.
De gemiddelde hypotheekaanvraag steeg met 9,5% tot 361.000 euro. Verwacht wordt dat de huizenprijzen in 2024 met 7,4% en in 2025 met 4,5% zullen blijven stijgen, mede door de aanhoudende krapte in het aanbod van zowel nieuwbouw als bestaande woningen.
Invloed van de Wet betaalbare huur op de huurmarkt
De invoering van de Wet Betaalbare Huur per 1 juli 2024 heeft grote impact op de huurmarkt.
De nieuwe regelgeving, inclusief de hervormde woningwaarderingsstelsel, leidt tot recordhoge huurprijzen in de vrije sector. Tegelijkertijd neemt het aanbod van huurwoningen verder af, mede door de verkoop van huurwoningen door beleggers. Dit zorgt voor een nog grotere druk op de huurmarkt, vooral in het middensegment.
De Nederlandse woningmarkt blijft onder druk staan, met toenemende krapte, stijgende prijzen en een onzekere toekomst voor huurders en kopers. Het beleid van de overheid zal cruciaal zijn om deze uitdagingen aan te pakken en een evenwichtigere woningmarkt te realiseren.