Huurwet De Jonge is gatenkaas: ‘Nieuwe Tweede Kamer doet er goed aan de weeffouten te herstellen’

Een fiets met kaas bij een huis

Een fiets met kaas bij een huis Foto: Thomas Bormans / Unsplash

  1. Victor van Bommel, CEO van Orange Capital Partners, waarschuwt voor de gevolgen van de nieuwe huurwet van Hugo de Jonge, met name voor de expat gemeenschap en de koopmarkt.
  2. Het voorstel omvat een maximale huurprijs en aanpassingen in het waardepuntensysteem, wat investeerders en bouwers kan afschrikken.
  3. De wet zou de bouw van middenhuurwoningen kunnen belemmeren, terwijl het juist deze categorie is die de krapte op de woningmarkt moet verlichten.

Victor van Bommel, CEO van Orange Capital Partners, uit in het Financieele Dagblad serieuze bedenkingen bij de nieuwe huurwet van Hugo de Jonge.

Volgens Van Bommel zou het voorstel, dat een maximale huurprijs en een aangepast waardepuntensysteem omvat, investeerders en bouwers kunnen afschrikken. Dit komt bovenop de uitdagingen die de sector al ervaart, zoals stijgende rente en bouwkosten, en zou het tekort aan betaalbare huurwoningen kunnen vergroten in plaats van verkleinen.

De kritiek spitst zich toe op de potentiƫle gevolgen van de wetgeving voor de vrije sector en de koopmarkt. Hij vreest met name dat expats zich massaal op de koopmarkt zullen storten, wat de prijzen verder opdrijft en starters benadeelt.

Bovendien bekritiseert Van Bommel het plan om een woningwaarderingstelsel vergelijkbaar met dat van de sociale huursector toe te passen op de middenhuur. Dit zou kunnen leiden tot lange wachtlijsten en een oneerlijke verdeling van woningen, waarbij sommige beroepsgroepen voorrang krijgen boven anderen.

Van Bommel pleit in zijn opiniestuk voor een gerichte stimulans van de bouw van middenhuurwoningen door de overheid en een heroverweging van de voorgestelde voorrangsregels.

“De nieuwe Tweede Kamer doet er goed aan de weeffouten in het voorstel te herstellen”, zo besluit hij.