Nieuwe Wet betaalbare middenhuur: wat betekent dit voor particuliere vastgoedbeleggers?

Rotterdam

Rotterdam Foto: derooijfotografie / Pixabay

Op 1 juli 2024 is de Wet Betaalbare Middenhuur in werking getreden. Deze wet introduceert een nieuw huursegment voor woningen met 144 tot 186 punten en heeft grote implicaties voor particuliere vastgoedbeleggers. Hieronder bespreken we de belangrijkste veranderingen en wat deze betekenen voor uw huurportefeuille.

Veranderingen in huursegmenten

De wet introduceert drie huursegmenten:

  • Sociale huurwoning: 0 tot 143 punten
  • Middenhuur: 144 tot 186 punten
  • Vrije sector: 187 punten of meer

Impact op bestaande huurcontracten:

  • Woningen die momenteel als vrije sector worden verhuurd maar minder dan 144 punten hebben, moeten vanaf 1 juli 2025 aangepast worden naar de puntenhuurprijs, deze vallen in het overgangsrecht.
  • Voor woningen die nu al in de sociale sector worden verhuurd maar hoger geprijsd zijn dan de puntentelling toelaat, geldt dat de huurprijs per direct aangepast moet worden.

Verbod op groepscontracten

Een belangrijke wijziging is het verbod op groepscontracten. Dit betekent dat zelfstandige woningen alleen nog bewoond mogen worden door maximaal twee personen of door drie of meer personen die een duurzame huishouding vormen. Voor groepen die geen duurzame huishouding vormen, moeten onzelfstandige huurcontracten afgesloten worden. Dit heeft specifieke gevolgen voor de verhuur aan studenten en arbeidsmigranten.

Nieuwe regels voor tijdelijke huurcontracten

Vanaf 1 juli 2024 zijn vaste huurcontracten de norm. Dit betekent dat alle nieuwe huurcontracten voor onbepaalde tijd zijn, met een minimale huurperiode die vaak varieert tussen de 12 en 36 maanden. Tijdelijke contracten blijven alleen mogelijk voor specifieke doelgroepen, zoals studenten en huurders in renovatie.

Puntentelling en huurprijsbescherming

Vanaf 1 januari 2025 moeten verhuurders de puntentelling bijvoegen bij het huurcontract. Dit zorgt voor meer transparantie en biedt huurders de mogelijkheid om de huurprijs gedurende de gehele huurperiode te laten toetsen.

Kamerverhuur in Rotterdam

Vanaf 1 juli 2024 mogen op meer locaties in Rotterdam kamers verhuurd worden aan zowel studenten als niet-studenten, met uitzondering van bepaalde nulquotumgebieden zoals Bergpolder en Carnisse.

Cheatsheet & Webinar voor extra uitleg

Om alle informatie op een rijtje te hebben, heb ik een duidelijk overzicht gemaakt. Ook geven we op 16 juli om 14:00 een webinar om alle nieuwe regels mondeling toe te lichten en voor zover mogelijk vragen te beantwoorden. 

Wil je een kopie van de cheatsheet en uitnodiging ontvangen voor het webinar? Mail dan naar esther@fortus.nl

Drs. Esther Dekker

Esther is een van de founders van de Vastgoedfabriek. Onder dit label vallen de volgende bedrijven: Max Rental, Fortus Vastgoedfondsen en Cube Investment. Met deze bedrijven beheert ze ruim 1100 woningen in de regio Rotterdam en Den Haag, bezit ze 116 eenheden die allemaal zelf her-ontwikkeld zijn en faciliteert ze vastgoedfondsen voor investeerders die liever indirect in vastgoed investeren. Ook host ze een succesvolle podcast met ruim 200.000 unieke downloads.