Nieuwe Wet kwaliteitsborging: een bureaucratisch mijnenveld?

Bouw

Bouw Foto: CNS

  • De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) veroorzaakt extra werk en onduidelijkheden, waardoor bouwprojecten vertragen en gemeenten alsnog veel controles moeten uitvoeren.
  • De invoering van de Wkb voor verbouwingen is uitgesteld naar juli 2025 vanwege de complexiteit en hogere kosten, wat vooral particulieren zwaar treft.
  • De eerste maanden tonen dat de Wkb meer uitdagingen en vragen heeft opgeworpen dan oplossingen heeft geboden, met als gevolg extra bureaucratie en lasten voor de bouwsector.

De per 1 januari ingevoerde Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) veroorzaakt veel extra werk en onduidelijkheden, zo blijkt uit een rondgang van Binnenlands Bestuur onder ambtenaren, bouwers en politici. De vrees dat de Wkb voornamelijk extra lasten met zich meebrengt, lijkt bewaarheid te worden.

De Wkb legt de verantwoordelijkheid voor de bouwkwaliteit bij opdrachtgevers en bouwers, die nu een onafhankelijk kwaliteitsborger moeten inschakelen. Gemeenten controleren alleen nog achteraf, wat in theorie hun werk zou moeten verlichten.

Echter, in de praktijk blijkt dat veel bouwprojecten vertraging oplopen omdat de kwaliteitsborger vaak niet in staat is om een ingebruiknameverklaring af te geven.

Dit komt door ontbrekende documenten of gebreken in de bouwkwaliteit, wat de verantwoordelijkheid weer terug bij de gemeente legt. Dit zorgt voor een extra bureaucratische last, zonder de verwachte verlichting van werkzaamheden.

Verbouw nog uitgesteld

De invoering van de Wkb voor verbouwingen van bestaande gebouwen is uitgesteld naar juli 2025. De complexiteit van verbouwprojecten en de vaak kleinere bedrijven die deze uitvoeren, maken de implementatie van de Wkb hier nog uitdagender.

“En dan geldt de Wkb nu alleen nog maar voor nieuwbouw. Dat is een relatief eenvoudig deel van de bouw. Verbouw is veel ingewikkelder, en in die sector zijn bedrijven vaak veel kleiner en de opdrachtgevers meestal particulieren. Die hebben echt nog nooit van de Wkb gehoord.”, zegt Wico Ankersmit, directeur van de vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland daarover.

Kosten voor kwaliteitsborging blijken daarnaast flink hoger te zijn dan de oude gemeentelijke leges, wat vooral voor particulieren een zware last kan zijn.

De nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft in zijn eerste maanden meer vragen en uitdagingen opgeworpen dan oplossingen geboden. De sector en gemeenten staan voor een flinke uitdaging om deze wet efficiënt en effectief te implementeren.