- Het woningtekort in Nederland vraagt om creatieve oplossingen zoals woningopdeling.
- Door grote woningen te splitsen kunnen er tienduizenden nieuwe woonruimtes ontstaan.
- Gemeentelijk beleid speelt een cruciale rol bij het faciliteren van deze transformatie.
Met het huidige woningtekort en de doelstelling van 900.000 extra woningen tegen 2030, zoekt Nederland naar snelle oplossingen. Het splitsen van bestaande, grote woningen biedt hierbij kansen.
Deze aanpak kan potentieel tienduizenden tot een half miljoen nieuwe woonruimtes opleveren, afhankelijk van de bereidheid van gemeenten en eigenaren.
Door ruime woningen op te delen in meerdere kleinere eenheden, kunnen meer mensen een passende en betaalbare woonruimte vinden. Bij Wolters Kluwer Schulinck zette men de mogelijkheden van ‘laaghangend fruit’ nog eens op een rijtje.
Veranderende demografie en woonbehoeften
De woningmarkt is sterk beïnvloed door demografische trends. Nederland telt steeds meer kleine huishoudens zoals ouderen, alleenstaanden en studenten.
Voor deze groepen zijn grote gezinswoningen vaak niet nodig, maar kleinere woonruimtes des te meer. Vooral oudere bewoners blijven vaak in hun grote woning omdat er simpelweg te weinig passende opties zijn. Het splitsen van woningen biedt hier een uitkomst en kan de doorstroming op de woningmarkt bevorderen.
Kwaliteitseisen en duurzaam wonen
Gemeenten hebben een belangrijke taak in het stimuleren of reguleren van woningopdeling.
De nieuwe Omgevingswet biedt hen de mogelijkheid om sneller te reageren op veranderende behoeften en biedt ruimte voor flexibel beleid. Via omgevingsplannen kunnen gemeenten regels omtrent woningopdeling aanpassen, waardoor het splitsen van woningen laagdrempeliger wordt.
Voor het behoud van leefbaarheid kunnen gemeenten eisen stellen aan gesplitste woningen, zoals een minimale oppervlakte, goede geluidsisolatie en het stimuleren van gedeelde voorzieningen zoals deelauto’s.
Dit sluit aan bij de vraag naar woningen in stedelijke gebieden waar goed openbaar vervoer en gedeelde faciliteiten bijdragen aan een duurzame levensstijl.