- Het aandeel sociale huurwoningen in Amsterdam is de afgelopen tien jaar gedaald van 46% naar 40%.
- Actiegroepen, zoals Niet Te Koop, protesteren tegen de verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties.
- Ondanks plannen van de gemeente om 40% sociale huurwoningen te behouden, verwacht stadsgeograaf Hochstenbach verdere afname door verkoop en gebrek aan nieuwbouw.
Het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam is flink gedaald. Waar in 2012 nog 46 procent van de woningen sociaal was, is dat in 2023 slechts 40 procent. Daarover schrijf Parool.
Dit baart zorgen bij actiegroepen, die regelmatig protesteren tegen de verkoop van voormalige sociale huurwoningen.
Zij wijzen erop dat corporaties steeds vaker woningen verkopen voor hoge bedragen, waardoor ‘betaalbare’ huurwoningen verdwijnen.
Gemeentelijk beleid gooit ook roet in het eten. Corporaties werden laatst onaangenaam verrast door het plan van de gemeente om de onroerendezaakbelasting (ozb) met meer dan een kwart te verhogen. De financiële impact is nog niet volledig duidelijk, maar er wordt gevreesd dat corporaties minder kunnen investeren in sociale huurwoningen.
Historische en politieke achtergrond
Amsterdam staat historisch bekend als een stad met veel sociale huurwoningen. In wijken zoals de Spaarndammerbuurt werden vanaf eind 19e eeuw duizenden arbeiderswoningen gebouwd.
Deze sociale woningen waren een manier om de toenemende woningnood op te vangen en tegelijkertijd fatsoenlijke woonomstandigheden te creëren voor arbeidersgezinnen. Door politieke keuzes en de invloed van wethouders zoals Jan Schaefer, bleef de stad decennialang een bolwerk van sociale huur.
Toch is dit beeld sinds de jaren negentig veranderd. Nieuwe belastingregels en de wens om kapitaalkrachtigere inwoners aan te trekken, hebben geleid tot een verschuiving richting meer koop- en vrijesectorwoningen, schrijft de Amsterdamse krant.
De stijgende huizen- en huurprijzen hebben echter een groeiende groep Amsterdammers in de problemen gebracht, waardoor de druk op de sociale huursector weer is toegenomen.
Vooruitzichten voor de sociale huursector
Het huidige stadsbestuur probeert het tij te keren. Zo kondigde het in 2023 trots aan dat er 652 nieuwe sociale huurwoningen zijn toegevoegd aan de woningvoorraad.
Echter, experts zoals stadsgeograaf Cody Hochstenbach twijfelen aan de duurzaamheid van deze inspanningen. Hij verwacht dat het aandeel sociale huur de komende jaren verder zal dalen, mede door de beperkte financiële ruimte van woningcorporaties en de langdurige bouwprocessen.
Ook in omliggende gemeenten is het aandeel sociale huurwoningen aan het krimpen, waardoor de druk op Amsterdam alleen maar toeneemt. De vraag naar betaalbare huisvesting blijft hoog, met wachtlijsten die voor veel mensen jaren kunnen duren.