‘Noodgedwongen terug bij de ouders’ – de impact van de Wet betaalbare huur op huurders en de woningmarkt

Een jong stel

Een jong stel, niet de mensen uit het verhaal Foto: CNS

  • De recent aangenomen Wet betaalbare huur heeft geleid tot veranderingen in de huurprijzen, met name voor woningen in het middensegment, die nu een maximale huurprijs hebben
  • Huurders ondervinden directe gevolgen van deze wet; ze moeten hun huurwoning verlaten omdat verhuurders kiezen voor verkoop vanwege de verminderde aantrekkelijkheid van verhuring.
  • Consumentenprogramma Radar moedigt huurders aan hun ervaringen te delen om de impact van deze wet op de huurmarkt zichtbaar te maken.

De invoering van de Wet betaalbare huur door minister Hugo de Jonge heeft aanzienlijke veranderingen teweeggebracht op de Nederlandse huurmarkt.

Deze wet, die op 25 april 2024 werd aangenomen, stelt een maximale huurprijs in voor woningen tot en met 186 punten, een uitbreiding van het vorige systeem dat alleen sociale huurwoningen betrof. Deze maatregel is bedoeld om huur betaalbaar te houden, maar heeft tevens geleid tot onbedoelde gevolgen voor huurders en verhuurders.

Kay, een huurder die na een decennium zoeken eindelijk een geschikte woning vond, is een van de gedupeerden. Hij komt bij consumentenprogramma Radar aan het woord. Zijn verwachtingen werden geschonden toen hij vlak voor kerst te horen kreeg dat zijn huurcontract niet verlengd zou worden, ondanks eerdere beloftes van de verhuurder.

Met slechts 2,5 maand om een nieuwe woning te vinden en een oververhitte woningmarkt, zag Kay geen andere uitweg dan terug te keren naar zijn ouderlijk huis.

Deze ontwikkelingen hebben niet alleen de stabiliteit van huurders aangetast, maar ook de investeringsbereidheid van verhuurders. Velen kiezen er nu voor om hun eigendommen te verkopen in plaats van te verhuren, vanwege de gereduceerde inkomsten die zij uit huur kunnen genereren. Dit heeft geleid tot een afname van het aantal beschikbare huurwoningen, wat de druk op de markt verder verhoogt.

Oproep aan huurders

Het programma Radar heeft een oproep gedaan aan huurders die mogelijk hun woning moeten verlaten omdat deze verkocht wordt door de verhuurder.

Wanneer je ervoor zorgt dat ook Vastgoed Insider op de hoogte wordt gebracht, kunnen we samen de gevolgen op de markt inzichtelijk maken.

Hoewel de intentie van de Wet betaalbare huur nobel is, tonen de ervaringen van huurders zoals Kay aan dat de wet aanpassingen behoeft om negatieve gevolgen voor zowel huurders als verhuurders te voorkomen. Het is essentieel dat er een evenwicht gevonden wordt dat recht doet aan de behoeften van alle partijen op de huurmarkt.