Nu heeft de expat het gedaan – maar een krappe markt is eerder een aanbodprobleem dan de schuld van fiscale voordeeltjes

Jong stel

Jong stel Foto: CNS

  • Zestig procent van de woningbezichtigingen in Groot-Amsterdam wordt gedaan door internationals.
  • Expats bieden regelmatig zonder voorbehoud en overbieden makkelijker, wat bijdraagt aan de stijgende prijzen op de krappe Amsterdamse woningmarkt.
  • De aanwezigheid van expats zorgt voor concurrentie met lokale bewoners, maar ook voor groei en diversiteit in de stad.

Bij bezichtigingen van koop- en huurwoningen in Groot-Amsterdam zijn internationals goed vertegenwoordigd.

Volgens een enquête onder leden van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) bestaat gemiddeld 60% van de kijkers uit expats. Bij een op de vijf makelaars ligt dit percentage zelfs op 80%.

De stad groeit en trekt vooral buitenlandse kenniswerkers aan. In 2022 telde Amsterdam bijna 69.000 kenniswerkers, een aantal dat sinds 2010 met gemiddeld 8% per jaar is gegroeid. Dit is exclusief internationale studenten en gezinnen van expats, die ook een aanzienlijke groep vormen, zo schrijft Parool.

Deze dominantie roept vragen op over de invloed van internationals op de woningmarkt. Maar het is uiteindelijk vooral een verhaal van een krappe huizenmarkt met te weinig aanbod op de plekken waar het nodig is.

Niet voor niets pleitten statistici onlangs juist voor het bouwen op drukke plekken: daar is de vraag het hoogst en heeft nieuwbouw het sterkste verlichtende effect.

Financiële voordelen en de krappe markt

Voor veel Nederlandse woningzoekenden voelt de aanwezigheid van expats als een oneerlijke concurrentie. Expats profiteren vaak van belastingvoordelen, zoals de 30%-regeling, waardoor zij meer financiële slagkracht hebben. Dit voordeel, in combinatie met hogere inkomens, maakt hen aantrekkelijke kopers en huurders.

Makelaars merken dat expats vaker zonder voorbehoud van financiering bieden, wat voor verkopers een snellere en zekerdere transactie betekent. Ook op de huurmarkt zijn expats populair.

Gemeubileerde woningen, advertenties in het Engels en de zekerheid van goede inkomens maken hen aantrekkelijk voor verhuurders.

Bovendien vertrekken expats vaak vanzelf na een paar jaar, wat sinds de invoering van strengere huurregels een uitkomst is voor eigenaren.

Overbieden: normaal geworden

Voor zowel koop- als huurwoningen is overbieden tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. De trend is duidelijk: expats zijn vaak bereid fors meer te bieden. Dit geldt ook voor de vrijehuursector.

Hoewel de groei van het aantal expats zorgt voor economische dynamiek en diversiteit, legt deze ontwikkeling extra druk op de toch al krappe woningmarkt. Dit leidt tot spanningen tussen oorspronkelijke bewoners en nieuwkomers.

De balans tussen economische groei door expats en betaalbare woningen voor lokale bewoners is een uitdaging. Politieke en sociale keuzes zullen bepalen hoe Amsterdam zich in de toekomst ontwikkelt.

Het illustreert ook vooral de wil van de markt; expats worden nu gebruikt als zondebok voor een situatie waarin er te weinig aanbod bij kan komen. Expats hebben dankzij fiscale voordelen en financiële slagkracht vaak een streepje voor, maar het is de aanbodkant die hier echt te kort lijkt te schieten.