Nu verkopen is niet altijd de beste oplossing

Zakenvrouw

Zakenvrouw Foto: RAEng_Publications / Pixabay

  • Met een opeenstapeling van regels, en meer voor de boeg, kiezen steeds meer vastgoedbeleggers voor uitponden.
  • Toch is verkopen niet altijd de beste oplossing, en de soep wordt niet altijd zo heet gegeten als ie wordt opgediend.
  • Zo wordt de tijdelijke huurovereenkomst voor maximaal twee jaar wordt inderdaad beperkt, maar niet afgeschaft.

De opeenstapling van regels zorgt ervoor dat steeds meer verhuurders kijken naar het uitponden van hun woningbezit. Het lijkt erop alsof het voor beleggers in vastgoed alleen maar slechter wordt. Maar is dat wel zo?

Tomas Lim, zet voor Interhouse een aantal redenen om het niet te doen.

De hoge belastingdruk

De belasting in box 3 is de afgelopen jaren inderdaad complexer geworden. Echter, de Hoge Raad is het niet eens met het huidige overbruggingsstelsel, dus de uiteindelijke belastingdruk kan meevallen. Bezwaar aantekenen tegen de aangifte is dan ook zeker de moeite waard.

Bovendien is het overbruggingsstelsel van tijdelijke aard. Vanaf 2027 zou er een eerlijker stelsel moeten komen. Voor beleggers met een lange horizon is het dus wellicht onverstandig om nu te verkopen.

De afschaffing van de tijdelijke huurovereenkomst

De tijdelijke huurovereenkomst voor maximaal twee jaar wordt inderdaad beperkt, maar niet afgeschaft. Hij mag alleen nog maar voor bepaalde groepen huurders worden gebruikt. Er zijn echter nog steeds genoeg andere opties om tijdelijk te verhuren.

Verder is de wetgeving rondom de ‘middenhuur’ is nog in ontwikkeling. De Tweede en Eerste Kamer moeten er nog over debatteren. De kans is volgens Lim groot dat de wet uiteindelijk niet zo gunstig uitpakt voor woningzoekenden, waardoor de vraag naar huurwoningen in de vrije sector juist zal toenemen.

Verkopen is niet altijd de beste oplossing. Voor elke specifieke situatie is er een oplossing mogelijk. Laat je niet te veel beïnvloeden door de negatieve berichtgeving, zo vindt Tomas Lim.