‘NVM slaat te vroeg alarm’ vindt woonbond

Illustratie van huurders in een appartement

Huurders in een appartement Foto: CNS

  • NVM heeft minister Mona Keijzer al gevraagd om in te grijpen vanwege daling in verhuur van woningen.
  • Nieuwe Wet betaalbare huur heeft in verschillende provincies al geleid tot meer woningverkopen door verhuurders.
  • Woonbond ziet de stijgende rente als belangrijkere factor dan de nieuwe wet.

Ook de Twentse markt voelt de druk nieuwe huurwet en ziet een toename van woningverkoop, dat schrijft Tubantia.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting opgeroepen om in te grijpen op de huurwoningmarkt. De aanleiding hiervoor is een daling van 27 procent in het aantal verhuurde woningen in het tweede kwartaal van dit jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Caspar Branderhorst van Snelder Zijlstra Makelaars bevestigt tegenover de krant de trend van verkopende huizenbezitters en merkt op dat vooral particuliere en buitenlandse beleggers hun woningen verkopen. Hoewel volgens hem dit fenomeen in Twente minder speelt dan in het westen van het land.

‘NVM slaat te vroeg alarm’

Branderhorst ziet dat particuliere verhuurders dubbel de klos zijn geweest. “Ze betalen meer belasting over huurinkomsten én ze hebben in sommige gevallen volgens de nieuwe wet de huur moeten verlagen, omdat huurwoningen in het middensegment een maximale huurprijs gekregen hebben”.

Mathijs ten Broeke, woordvoerder van de Woonbond, vindt juist dat de NVM te vroeg alarm slaat.

Hij stelt dat de effecten van de nieuwe wet nog niet echt meetbaar zijn, aangezien deze pas per 1 juli van kracht is. Ten Broeke wijst daarnaast op de stijgende rente als een belangrijke factor in het besluit van beleggers om te verkopen.

Sinds begin 2022 is de gemiddelde 10-jaars vaste hypotheekrente gestegen van bijna 1,1 procent naar circa 4 procent, wat een aanzienlijke invloed heeft op beleggers die met geleend geld woningen hebben aangekocht.