NVM ziet halvering van het aantal huurwoningen, maar gemeente Amsterdam verwacht dat aantal verdubbelt

Amsterdam

Amsterdam Foto: Holger Förstemann / Pixabay

  • Het aanbod van huurwoningen in de vrije sector is de afgelopen jaren drastisch gedaald.
  • Deze afname is zowel zichtbaar bij huizen als bij appartementen, met respectievelijk een derde en een kwart minder transacties.
  • De gemeente Amsterdam verwacht ondanks deze signalen een verdubbeling van het aantal middenhuurwoningen, door verschuiving uit het dure segment.

De huurmarkt in Nederland, met name in de vrije sector, heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke krimp doorgemaakt.

Sinds het hoogtepunt in het tweede kwartaal van 2021 is het aantal verhuurde woningen met de helft afgenomen, volgens cijfers van de NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL).

In de laatste maanden van 2023 zijn ruim een kwart minder woningen verhuurd vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De afname is zowel zichtbaar bij huizen als bij appartementen, met respectievelijk een derde en een kwart minder transacties.

Vooral kleinere huurwoningen worden steeds vaker verkocht in plaats van verhuurd, wat bijdraagt aan de krimp van het aanbod in de huurmarkt.

Ondanks deze krimpende markt en stijgende prijzen, heeft de gemeente Amsterdam ambitieuze verwachtingen omtrent het aanbod van middenhuurwoningen.

Gemeente Amsterdam verwacht verschuiving

Doordat met de invoering van de Wet betaalbare huur op 1 juli 2024, verhuurders bij nieuwe contracten een maximale huurprijs moeten hanteren verwacht de gemeente Amsterdam een aanzienlijke verschuiving in de segmenten. Dat schrijft de hoofdstedelijke zender AT5.

De gemeente schat dat deze wet in de komende jaren zal zorgen voor een verdubbeling van het aantal middenhuurwoningen, van 30.000 naar 73.000.

Momenteel valt slechts 20 procent van de particuliere huurwoningen in Amsterdam in het middensegment, terwijl bijna de helft (71.000) in het dure segment valt met huren boven de 1158 euro per maand.

De gemeente verwacht dat het aantal dure huurwoningen zal halveren en dat veel van deze woningen naar het middensegment zullen verschuiven, met huren tussen de 880 en 1158 euro.

Realiteit vs. verwachtingen

Hoewel de gemeente Amsterdam optimistisch is over deze verschuiving, zijn er diverse signalen die deze voorspelling in twijfel trekken.

De nieuwe wet is alleen van toepassing op nieuwe verhuurcontracten, wat betekent dat de veranderingen langzaam doorgevoerd zullen worden. Bovendien kunnen eigenaren investeringen doen om hun woningen duurder te maken, of besluiten om hun panden te verkopen omdat verhuur niet langer rendabel is.

Deze factoren kunnen de verwachte toename van middenhuurwoningen bemoeilijken.

Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat de afgelopen jaren juist een daling in het aanbod voor middeninkomens te zien is geweest.

Deze trend lijkt zich niet zomaar te keren door een nieuwe wetgeving. Ook heeft de gemeente zelf al aangegeven dat ongeveer 9.000 sociale huurwoningen naar het middensegment zullen verschuiven; een ongewenst effect van de nieuwe wet.