Ondanks een recordaantal verduurzaamde huizen in 2023, heeft 1 op de 10 woningen nog steeds een laag energielabel

Friesland

Friesland Foto: aeloorbach / Pixabay

  • Hoewel het verduurzamen van woningen in Nederland een recordhoogte bereikte in 2023, kampt nog steeds 1 op de 10 woningen met slechte isolatie.
  • Vooral buiten de Randstad zijn veel huizen slecht geïsoleerd, wat leidt tot hoger energieverbruik.
  • Particuliere huurwoningen blijven achter bij verduurzaming, met nieuwe wetgeving in aantocht om dit aan te pakken.

Slecht geïsoleerde huizen, die vaak een energielabel F of G hebben, verbruiken aanzienlijk meer energie dan beter geïsoleerde woningen.

En hoewel het verduurzamen van woningen in Nederland een recordhoogte bereikte in 2023, kampt nog steeds 1 op de 10 woningen met slechte isolatie. Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingswebsite Independer, gebaseerd op data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), zo lezen we onder andere in De Telegraaf.

Energielabels en energieverbruik

Het energieverbruik van woningen wordt aangeduid met energielabels van A tot en met G. Hierbij staan A (++++), B en C voor energiezuinige of zelfs nul-op-de-meterwoningen.

Het gemiddelde verbruik wordt aangegeven met label D, terwijl labels E, F en G duiden op woningen met een hoog energieverbruik.

Volgens Independer heeft 7,9 procent van de Nederlandse woningen de laagste energielabels F of G.

Deze woningen bevinden zich vooral buiten de Randstad, in provincies als Limburg, Zeeland en Friesland, waar 10,4 procent van de huizen het laagste energielabel heeft.

De huizen met de laagste energielabels zijn meestal oudere woningen met slechte isolatie en enkel glas. In de Randstad, waar de afgelopen twintig jaar veel nieuwbouw heeft plaatsgevonden, zijn relatief meer energiezuinige huizen te vinden.

Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, verklaart tegenover De Telegraaf dat huishoudens buiten de Randstad vaak minder financiële middelen hebben om hun woningen te verduurzamen.

Achterstand bij particuliere huurwoningen

Ondanks de inspanningen blijft er een significante achterstand bij de verduurzaming van particuliere huurwoningen.

Vooral kleinere verhuurders met minder dan vijftig woningen blijven achter bij het doel om tegen 2030 325.000 woningen van standaard isolatie te voorzien.

De nieuwe huurwet, die momenteel door de Eerste Kamer wordt behandeld, stelt voor om woningen met hogere energielabels beter te waarderen in het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit zou betekenen dat dergelijke woningen meer punten krijgen, waardoor ze mogelijk in de vrije sector vallen en onder soepelere huurregels vallen.

Echt verduurzamen van een verhuurportefeuille blijkt ondanks goede voornemens van het kabinet sowieso een lastige zaak. Ondanks de dringende noodzaak om te verduurzamen, kiezen ook woningcorporaties namelijk nog steeds massaal voor gasketels bij vervanging van oude installaties.